ΑΛΑΤΙ & ΠΙΠΕΡΙ: Η… «τροπολογία» και η Προεδρία της Δημοκρατίας- Το χαρτοφυλάκιο του Φλαμπουράρη – Σε… καταφύγιο ο Ζούκερμπεργκ μετά τις απειλές του αψύ Πολάκη…

16:18 - 20 Δεκεμβρίου 2023

Καμιά φορά κοιτάζουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Δηλαδή, τη μεγάλη εικόνα. Στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά, ουδείς μπορεί να πιστέψει πως ένας κοτζάμ πρώην πρωθυπουργός γκρινιάζει για μια τροπολογία που κατοχυρώνει νομοθετικά τους αλλοδαπούς εργάτες γης, κάτι που ικανοποιεί και όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής. Μήπως, λοιπόν, κάτι άλλο συμβαίνει και την αντίδραση του Α. Σαμαρά θα πρέπει να την αξιολογήσουμε με όρους μέλλοντος; Τι εννοώ; Τον τελευταίο μήνα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο πολιτικά σενάρια που σχετίζονται με κάποιες αποφάσεις που μπορεί να πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ένα θέλει τον σημερινό πρωθυπουργό και αρχηγό της ΝΔ, σε περίπτωση που εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων, να αναλάβει στο μέλλον την προεδρία της Κομισιόν. Κάτι τέτοιο αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ.

Το δεύτερο συνδέεται με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο ο Κ. Μητσοτάκης να κάνει την έκπληξη και να προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που παραμένει ενεργός και δεν έχει πάει ακόμη σπίτι του, ενδεχομένως κάτι βλέπει ή κάτι περιμένει. Η αλήθεια είναι πως το 2020, όταν ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε τελικά την Α. Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρισκόταν σε φάση αναμονής, ενώ βουλευτές της επιρροής του, όπως οι Α. Κατσανιώτης και Κ. Καραγκούνης, δήλωναν ευθέως πως «καταλληλότερος» για Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Το χαρτοφυλάκιο του Φλαμπουράρη

Τρεις τομείς ανέλαβε να παρακολουθεί και να συντονίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης με την ιδιότητα του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο της κατανομής των «χαρτοφυλακίων», χρεώθηκε το Ίδρυμα «Νίκος Πουλαντζάς» τον τομέα πολιτισμού και τις τράπεζες. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά μεταξύ τους είναι ένα ερώτημα που θα προσπαθήσουμε να το απαντήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Για την «επιστασία» του πολιτισμού μπορεί να του αποδώσει κανείς τεχνογνωσία, αφού τις «θεατρικές παραστάσεις» που έδινε ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο υπηρετούσε πιστά, τις συνεχίζει με την ίδια υποκριτική δεινότητα και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Για το «χαρτοφυλάκιο» των τραπεζών το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι πως τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης εκ των υστέρων πληροφορήθηκε πως δεν «ήταν αυλικοί» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυτοί που έφυγαν, αλλά αυτοί που έμειναν. Διότι επί Αλέξη Τσίπρα πάλι ο Α. Φλαμπουράρης είχε την προνομιακή ευθύνη για τα πάρε δώσε με τους τραπεζίτες.

Για το Ίδρυμα «Πουλαντζά» η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι πως ο Α. Φλαμπουράρης ανέλαβε την «επιστασία» του για να προστατεύσει κόσμο που κινδυνεύει με απόλυση. Όπως τη διευθύντρια του Ιδρύματος Δ. Κολτσίδα, πρώην στενή συνεργάτιδα του Α. Τσίπρα, αλλά κορυφαία αμφισβητία του Σ. Κασσελάκη.

Εν τω μεταξύ, στο ΔΣ του συγκεκριμένου ιδρύματος, το οποίο χρηματοδοτείται και από τα ταμεία της Κουμουνδούρου, παραμένουν μέλη και στελέχη που έχουν προσχωρήσει στη «Νέα Αριστερά», όπως ο Α. Μπαλτάς, η Σ. Αναγνωστοπούλου και ενδεχομένως και άλλοι.

Η ατζέντα του υπ. συμβουλίου

Πλούσια είναι η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, η συζήτηση θα περιλαμβάνει:

Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.

Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.

Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία.

Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή.

Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024.

Εισήγηση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογήν του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024.

Σε… καταφύγιο ο Ζούκερμπεργκ μετά τις απειλές του αψύ Πολάκη

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε στα διεθνή ΜΜΕ η είδηση πως ο ισχυρός άνδρας του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ χτίζει υπόγειο καταφύγιο στη Χαβάη για να νιώθει προστατευμένος. Προφανώς, θα πληροφορήθηκε πως μπορεί να τον ψάχνει και αυτόν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος από προχθές το βράδυ απειλεί δημοσίως πως θα βρει τους αλιτήριους που «μπλοκάρουν» τις αναρτήσεις του στο Facebook. Έτσι πιστεύει τουλάχιστον και, αφού το γράφει, το υιοθετούν αμάσητο και αυτοί που τον έχουν φίλο. Ωστόσο, εάν ο Μαρκ διευκολύνει όσους -υποτίθεται- σαμποτάρουν τις αναρτήσεις του, πώς γίνεται να δημοσιοποιούνται ταυτόχρονα οι καταγγελίες του από το ίδιο μέσο; Βέβαια, κάποιοι «ακόλουθοί» του προσπάθησαν με ευγενικό τρόπο να του εξηγήσουν μήπως δεν έχει κάνει τις σωστές ρυθμίσεις στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μήπως αυτοί που πάνε να κάνουν αναπαραγωγή των δημοσιεύσεών του έχουν το προφίλ τους «κλειστό» και δεν καθίσταται δυνατή η αναδημοσίευση προς τρίτους. «Όχι. Κάποιος το μπλοκάρει» απάντησε σε αυτή την επισήμανση ο Π. Πολάκης, αφήνοντας να εννοηθεί στην κεντρική του ανάρτηση πως είναι από τα «υπόγεια του Μοσχάτου», δηλαδή τα γραφεία της ΝΔ. «Θα σας βρούμε» ήταν η τελευταία του λέξη.