-Φωτιά έχει αρχίσει να παίρνει η συζήτηση για το πώς η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να βγάλει όσο περισσότερο βάρος μπορεί από το σαμάρι του δημόσιου χρέους που έχει φορτωθεί. Στο πλαίσιο αυτό έχει πλέον στο τραπέζι την αξιοποίηση μέρους του «μαξιλαριού» ασφαλείας, με στόχο να αποδεσμευτούν περίπου 15,6 δισ. ευρώ, ώστε να εξοφληθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος από το δημόσιο χρέος.
–Μέχρι στιγμής, η σημαντική άνοδος του ΑΕΠ που οδεύει προς τα 235 δισ. ευρώ, ο υψηλός πληθωρισμός και τα κλειδωμένα χαμηλά επιτόκια των οφειλών προς τον ESM συμβάλλουν ώστε η χώρα μας να συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ εκείνων που πρωταγωνιστούν στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, με στόχο να έχει υποχωρήσει στο 152% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024.
–Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε ότι το «έτος μηδέν» είναι το 2032. Γιατί τότε; Επειδή το 2032 θα προστεθούν τα τοκοχρεολύσια των δανείων ύψους 250 δισ. ευρώ τα οποία είναι σήμερα παγωμένα. Μπορεί αυτό το διάστημα των οκτώ-εννέα ετών να φαντάζει μεγάλο, όμως, το μέγεθος του οικονομικού σοκ θα είναι τεράστιο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, αν στο μεταξύ δεν έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε σημαντικά το εθνικό παραγόμενο προϊόν ώστε οι τόκοι που θα πληρώνουμε να μην πνίγουν τους φορολογούμενους.
–Το μεγάλο -παράλληλο- στοίχημα είναι μαζί με την αύξηση του ΑΕΠ να επιτευχθεί και μείωση του χρέους σε ονομαστικούς όρους. Να μειωθούν δηλαδή τα λεφτά που χρωστάμε και οι τόκοι που πληρώνουμε. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα την περασμένη εβδομάδα δάνεια 5,29 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο, ανεβάζοντας στα 13 δισ. ευρώ το ποσό που έχει εξοφλήσει προς την Ευρώπη και ενώ έχει ήδη ξεπληρώσει τα 20,1 δισ. προς το ΔΝΤ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
–Αν αναρωτιέστε, γιατί η κυβέρνηση δεν σηκώνει κουβέντα για μείωση του ΦΠΑ, συνδυάστε τα παραπάνω και δείτε και τα νούμερα των εισπράξεων. Από τα 17,4 δισ. ευρώ το 2021 μέχρι τα 24,4 δισ. ευρώ του 2024, τα έσοδα μόνο από ΦΠΑ θα είναι αυξημένα κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ή σχεδόν 40%! Κι αυτό χωρίς νέους φόρους. Ανάπτυξη, κατανάλωση και ακρίβεια-πληθωρισμός κάνουν τη δουλειά τους.
–Μια πρόσθετη πηγή αυξημένων εσόδων θα αποτελέσει και η θέσπιση ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη 14 πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, το ελάχιστο που περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο είναι τα έσοδα να αυξηθούν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
*Στα 87 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί πλέον η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου και, αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, το 2024 ίσως να σπάσει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας. Στα τρέχοντα επίπεδα η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αντιστοιχεί στο 37% του προσδοκώμενου ΑΕΠ. Έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2013-2014, απέχει όπως σημαντικά από τα επίπεδα σε Ευρώπη και ΗΠΑ που κυμαίνονται από 60% έως και 180% του ΑΕΠ.
Ο… ντετέκτιβ