– Με την κερδοφορία και την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες σε όλα τα επίπεδα, δύσκολα βλέπω η νέα επικεφαλής του SSM από 1/1/2024, Κλαούντια Μπουχ, να μη δώσει το «πράσινο φως» για διανομή μερισμάτων, στις συζητήσεις που θα έχει με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ο αναβαλλόμενος φόρος είναι ένα «αγκάθι» στα εποπτικά κεφάλαιά τους, αλλά περιορίζεται μέσω των κερδών που μπορούν να παράγουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες απαλλαγμένες από τα «κόκκινα» δάνεια. Κυρίως όμως το θέμα του αναβαλλόμενου μπορεί να λυθεί νομοθετικά. Ιδέες είχαν πέσει και προ διετίας στο τραπέζι, όπως ανταλλαγή του με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, πληρωμή του απευθείας στο ελληνικό Δημόσιο και άλλες. Ο τότε υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν είχε προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία να κινήσει το θέμα. Ίσως ήταν ακόμη νωρίς να τεθεί και αυτό το ζήτημα στην τραπεζική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Τώρα με νέες συνθήκες και πρόσωπα ίσως αρχίσει να συζητείται σοβαρά η επίλυση του θέματος του αναβαλλόμενου φόρου.
– Στην τραπεζική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης θεωρώ σίγουρο ή έστω επιβεβλημένο να υπάρξει αλλαγή και του νόμου του ΤΧΣ. Ήδη δύο τράπεζες βγήκαν εκτός ελέγχου του Ταμείου, στην Εθνική το ποσοστό ελέγχου του έχει μειωθεί στο μισό και από την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται έξοδος τον ερχόμενο Μάρτιο. Το πιθανότερο μερική έξοδος, αφού με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται να μην προκρίνεται η πώληση του συνόλου των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο (27%). Σε κάθε περίπτωση, το ΤΧΣ δεν θα έχει ρόλο στις τράπεζες αρκετά νωρίτερα από το τέλος του 2025. Θα διατηρήσει βέβαια ένα ποσοστό της τάξεως του 33%, όπως εκτιμάται, στην Attica Bank, αλλά συνολικά η παρουσία του στις τράπεζες δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί με περίβλημα τον ισχύοντα νόμο. Θα χρειαστεί ένας νόμος που να απονέμει στο ΤΧΣ δικαιώματα απλού μετόχου.
– Επίσημη πρώτη εμφάνιση μετά την επάνοδό του στα πάτρια εδάφη της Eurobank έκανε προχθές το βράδυ ο Ιάκωβος Γιαννακλής, στο χριστουγεννιάτικο κάλεσμα της τράπεζας στους δημοσιογράφους. Όπως σας είχε ενημερώσει η στήλη, ο Γιαννακλής ανέλαβε από τις 11 Δεκεμβρίου αναβαθμισμένο ρόλο στη Eurobank, ως Deputy CEO, επικεφαλής Retail and Digital Banking, καθώς και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Διοικητικής Επιτροπής. Όπως κατάλαβα, η ολιγόμηνη παραμονή του στην Bank Muscat του Ομάν άφησε στον Ιάκωβο Γιαννακλή πολύ θετικές εμπειρίες, τόσο από το εργασιακό περιβάλλον, τις συνεργασίες και το έργο που παρήγαγε στην τράπεζα όσο και από τους ανθρώπους και τα μέρη της χώρας. Και η αποχώρησή του έγινε σε άριστο κλίμα. Όσο για το τι τον έκανε να γυρίσει πίσω, ο Φωκίων Καραβίας ομολόγησε αστειευόμενος τον λόγο. Τον προσκάλεσαν σε γάμο α λα Ομάν. Εκεί ο Ιάκωβος, ο οποίος -όπως ομολόγησε ο ίδιος- τρώει και τη γαρίδα με μαχαίρι και πιρούνι, αναγκάστηκε να φάει κατάχαμα από τεράστια ταψιά, κρέας και ρύζι που το έπιανε με τα χέρια και το έπλαθε σε κεφτέ. Το τελειωτικό χτύπημα ήταν όταν οι άλλοι παρακαθήμενοι έγλειφαν τα δάχτυλά τους πριν ξαναβουτήξουν στο ταψί για τον δεύτερο κεφτέ…