ΠΟΛΥ σκληρή και με διάρκεια κριτική έχει δεχθεί η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, για χρόνια, από την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και τη μετατροπή της από ΔΕΚΟ σε πραγματική Ανώνυμη Εταιρεία. Τι συνέβη; Η ΔΕΗ ουσιαστικά ιδιωτικοποιήθηκε, με το κράτος όμως να διατηρεί στρατηγική μειοψηφία του 35%. Η κριτική συνίστατο στο ότι το ρεύμα θα αυξηθεί, η νέα ΔΕΗ θα κερδοσκοπεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές παραμέτρους και η αγορά θα απορρυθμιστεί σε βάρος των πολιτών / καταναλωτών, αφού δεν θα υφίσταται «γείωση» από έναν δημόσιο πυλώνα.
Η ΟΛΗ κριτική απεδείχθη άδικη και λάθος σήμερα πλέον. Σε μια αγορά με πολλούς ιδιώτες παρόχους και με τις τιμές να διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο ενέργειας στην Ολλανδία, με ευρωπαϊκή «ντιρεκτίβα», η ΔΕΗ άσκησε την παρέμβασή της, πιέζοντας τον ανταγωνισμό και την «ανοιχτή αγορά» σε τιμές προς τα κάτω. Η ΔΕΗ εν ολίγοις ανακοίνωσε σταθερά τιμολόγια (μπλε) σε τιμές 40% χαμηλότερες από αυτές που προσέφερε μέχρι σήμερα, από 28-29,5 ευρώ/kW σε 17,5-17,9 ευρώ/kW, έστω κρατώντας ψηλά τα τιμολόγια στο νυχτερινό ρεύμα. Επίσης στα κυμαινόμενα (πράσινα) τιμολόγια έδωσε πολύ χαμηλές τιμές. Συγκεκριμένα 15,9 λεπτά μέχρι 500 kW/μήνα.
ΤΙ ΘΑ κάνει αναγκαστικά ο ανταγωνισμός για να διατηρήσει ή να αυξήσει την πελατεία του; Θα πρέπει να δώσει τιμές ή προνόμια ανάλογα ή σχετικά. Με τον τρόπο αυτόν, άρα, η αγορά αυτορυθμίζεται χωρίς το κράτος να χρειάζεται να διατηρεί το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Ούτε το πλειοψηφικό πακέτο. Έχουμε δηλαδή μια ΔΕΗ κερδοφόρα, ανταγωνιστική, με επενδύσεις και εκτός Ελλάδας, με ρυθμιστικό ρόλο υπέρ των πολιτών, οι οποίοι ταυτόχρονα δεν θα κληθούν μέσω της φορολογίας τους να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά της όπως στο παρελθόν.
Μια μεγάλη επιτυχία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη εν ολίγοις…