Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Το νέο κράτος

15:59 - 13 Δεκεμβρίου 2023

ΑΝ ΠΡΙΝ από λίγα χρόνια μιλούσαμε για ψηφιακό κράτος στην Ελλάδα, θα έμοιαζε με ανέκδοτο. Κι όμως όπως και σε άλλες περιόδους της ιστορίας μας οι Έλληνες κάνουν την έκπληξη. Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, χωρίς καλλωπισμούς και υπερβολές, έχουν βρεθεί μπροστά στη λειτουργικότητα του κράτους ακόμη και σε σχέση με κεντρικές χώρες της Ευρώπης, με πολύ πιο θετική παράδοση στη σχέση Δημοσίου – πολίτη. Φυσικά καθοριστικό ρόλο έχει παίξει ο έχων την ευθύνη της διακυβέρνησης κ. Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο που επιλέγει.

ΤΟ ΑΛΜΑ συνέβη μέσα στην περιδίνηση της COVID-19, όπου και για λόγους εμβολιασμού αλλά και για να ξεπερασθούν τα εμπόδια στην κίνηση και τον συγχρωτισμό στις δημόσιες υπηρεσίες και τα ΚΕΠ δημιουργήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr. Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τότε ο κ. Πιερρακάκης, για να μην ξεχνιόμαστε. Χθες, με το gov.gr να έχει πλέον 1.608 ψηφιοποιημένες υπηρεσίες και 3.000 διαδικασίες, εγκαινιάσθηκε «εργαλείο» τεχνητής νοημοσύνης. Ένας ψηφιακός βοηθός στην ουσία για κάθε χρήστη ώστε η εξυπηρέτηση να γίνει πιο εύκολη και πρακτική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην εκ νέου αναβάθμιση του ψηφιακού κράτους η εμπλοκή του πρωθυπουργού είναι συνεχής και επίμονη, με επαφές με διεθνείς παράγοντες των τεχνολογιών και με εποπτεία των προς υλοποίηση έργων.

Η ΕΛΛΑΔΑ, μια χώρα που κατά το παρελθόν και ειδικά την προηγούμενη δεκαετία είχε σημαντικά ζητήματα προσαρμογής στις υπηρεσίες του κράτους αλλά και στην αξιοποίηση τεχνολογιών, στην παρούσα φάση πλέον δομεί ένα νέο κράτος. Με λιγότερη διαφθορά και γραφειοκρατία, που κοιτά το μέλλον και δεν μεμψιμοιρεί για χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος. Είναι σημαντικό ότι οι πολίτες ασχέτως ηλικιών και επιπέδου μόρφωσης μπορούν να παρακολουθούν αυτή τη μετεξέλιξη και να χρησιμοποιούν τις ευκαιρίες που δίδονται. Η ευχή είναι να ενταχθεί στο επόμενο διάστημα στη νέα εποχή και ο τομέας της παραγωγής.