– Σαρωτική υπήρξε η επικράτηση της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων στις φετινές εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προκύψει μέχρι αργά προχθές το βράδυ, που ωστόσο ήταν αντιπροσωπευτικά, η ΔΗΚΙΟ -παράταξη προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία- καταγράφει ποσοστά που ξεπερνούν πανελλαδικά το 45% (άνοδος πάνω από 7 μονάδες), με τα νούμερα να είναι πολύ υψηλότερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Το μέγεθος της επιτυχίας αποτελεί το επισφράγισμα μιας συνεπούς και αποτελεσματικής προσπάθειας του προέδρου του ΟΕΕ, Κωνσταντίνου Κόλλια, και των στελεχών της παράταξης, που αναγνωρίστηκε από το σύνολο των οικονομολόγων. Το ένα είχε να κάνει με την παρουσία στο Ζάππειο του προέδρου Μητσοτάκη και το δεύτερο με μια ανάρτηση του υποψηφίου Κόλλια για τον Βασίλη Τοκάκη. Έναν άνθρωπο που επί της ουσίας έβαλε τα θεμέλια για την κυριαρχία της ΔΗΚΙΟ. Και η ιστορική μνήμη ίσως να είναι σημαντικότερη από το όποιο αποτέλεσμα.
– Στη Φρανκφούρτη και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα πέσουν οι προβολείς την ερχόμενη Πέμπτη. Μετά την παύση του Οκτωβρίου και τα μηνύματα έκτοτε για το απίθανο να υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων, οι αγορές έχουν αρχίσει τα στοιχήματα πότε θα ξεκινήσει η αντιστροφή του ανοδικού κύκλου. Ο πληθωρισμός έδειξε αξιοσημείωτη πτώση τον Νοέμβριο και οι αγορές βλέπουν γρήγορη σύγκλιση του μέσου πληθωρισμού το 2024, το 2025 και το 2026 περί το 2%. Η Κριστίν Λαγκάρντ από την Αθήνα τον Οκτώβριο έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα αναμένει σταθερή πτώση του δομικού πληθωρισμού κάτω από το 3% για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η προϋπόθεση θα αρχίσει να πληρείται ήδη από τον Ιανουάριο του 2024 και δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να κάνει τότε και το πρώτο βήμα μείωσης των επιτοκίων. Το βασικό σενάριο πάντως παραμένει για έναρξη του καθοδικού κύκλου τον Ιούνιο ή στην καλύτερη περίπτωση τον Απρίλιο.
– Από τον Ιούλιο του 2022, όταν η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, είχαμε να δούμε τόσο χαμηλά τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Μετά την επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα περαιτέρω την ψαλίδα με τα γερμανικά bunds στη 1,15 ποσοστιαία μονάδα, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι τα καλά νέα από την επενδυτική βαθμίδα για το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου είχαν προεξοφληθεί. Την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε στο 3,34%, καταγράφοντας μείωση μεγαλύτερη από μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με έναν μήνα πριν. Η μείωση του spread ήταν γεγονός με κάθε αναβάθμιση. Και το ίδιο αναμένεται εφόσον η Ελλάδα πάρει την επενδυτική βαθμίδα και από τη Moody’s στην αξιολόγηση του προσεχούς Μαρτίου, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο για εισροές διεθνών κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα.
– Κρυπτονομίσματα (bitcoins και tethers) για την πληρωμή φόρων, προστίμων και όλων των τιμολογίων του δήμου άρχισε να δέχεται από ιδιώτες και επιχειρήσεις το Λουγκάνο της Ελβετίας. Το γειτονικό Λιχτενστάιν, επίσης, σχεδιάζει να δέχεται bitcoins για την πληρωμή κρατικών υπηρεσιών. Το bitcoin ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τα 42.000 δολάρια, δίνοντας αποδόσεις πάνω από 150% σε όσους επένδυσαν σε αυτό στις αρχές του 2023. Τύφλα να ’χει ο χρυσός. Και δεν το λέω για καλό. Τα καμπανάκια για τα κρυπτονομίσματα χτυπάνε ηχηρά. Από την Κριστίν Λαγκάρντ, που συμβούλεψε τον γιο της να μη βάλει τα λεφτά του σε κρυπτονομίσματα και αυτός την παράκουσε και έχασε, μέχρι τον Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan, που είπε στους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι αν είχε την εξουσία τους θα τα καταργούσε, και τον Γουόρεν Μπάφετ, που δηλώνει ότι αν του πουλούσε κάποιος όλα τα bitcoins του κόσμου για 25 δολάρια δεν θα τα αγόραζε, γιατί θα τον «έτρωγε» το άγχος να τα ξαναπουλήσει αμέσως.