ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:«Xριστουγεννιάτικο πάρτι» στις μετοχές της λεγόμενης «περιφέρειας»

17:46 - 8 Δεκεμβρίου 2023

-Λίγες ώρες ήταν αρκετές για να ολοκληρωθεί η πώληση του 10%+2% των μετοχών της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) από τους βασικούς μετόχους της σε επαγγελματίες και ιδιώτες επενδυτές. Η προσφορά μέχρι και χθες το απόγευμα είχε υπερκαλυφθεί τουλάχιστον κατά δύο φορές. Σήμερα πιθανότατα θα γίνει γνωστή η τιμή διάθεσης και η κατανομή των μετοχών, οι οποίες θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όμιλος Λάτση (47,1%) και ΤΑΙΠΕΔ (35,48%), που πούλησαν μέρος της συμμετοχής τους, θα μοιραστούν κατ’ αναλογία των μετοχών που διαθέτουν πάνω από 200.000.000 ευρώ. Πιθανόν, εντός του 2024 να ακολουθήσει και νέος γύρος διάθεσης πακέτου μετοχών της Helleniq Energy.

-Τα περίπου 400.000.000 ευρώ και πλέον που έπεσαν στο τραπέζι για τις μετοχές της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) «ταρακούνησαν» πάντως αρκετές από τις υπόλοιπες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οι διαχειριστές, ως γνωστόν, δεν βάζουν εύκολα  φρέσκο χρήμα στο κλείσιμο της χρονιάς, οπότε οι τοποθετήσεις γίνονται με… «ανακύκλωση» θέσεων. Πουλώντας δηλαδή κερδοφόρες θέσεις από άλλες μετοχές για να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Κάπως έτσι βρέθηκαν χθες να δέχονται ισχυρές πιέσεις οι τράπεζες και, κυρίως, η Εθνική που έχει μοιράσει σημαντικές υπεραξίες μετά το placement του ΤΑΙΠΕΔ.

Εκεί που έχει αρχίσει να γίνεται χριστουγεννιάτικο πάρτι είναι στις μετοχές της λεγόμενης «περιφέρειας». Τις μικρές, δηλαδή, εταιρείες με χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Τα limit up πάνε σύννεφο και το ενδιαφέρον είναι πως η άνοδος των αποτιμήσεων συνοδεύεται από αυξημένους όγκους συναλλαγών. Επειδή η στήλη την έχει φάει τη χρηματιστηριακή αγορά με το κουτάλι, διακρίνει παλιά και νέα «λόμπι» πίσω από αρκετές μετοχές που από «κάρβουνο» έχουν αρχίσει να λάμπουν σαν χρυσάφι. Προσοχή…

Ο δείκτης των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει επίσης «ξεχάσει» τι θα πει πτώση. Στις τελευταίες 18 συνεδριάσεις μετρά μόλις δύο αρνητικά κλεισίματα…

Είναι και κάτι μετοχές μικρές που έχουν βελτιώσει θεαματικά τη θεμελιώδη εικόνα τους και εύλογα προσελκύουν πλέον το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών. Έβλεπα λ.χ. χθες τη Lavipharm η οποία στο παρά ένα πριν χρεοκοπήσει κατάφερε να εξυγιανθεί και χθες έφτασε να κάνει χρηματιστηριακές συναλλαγές αξίας 2.500.000 ευρώ. Υψηλότερες δηλαδή από τη Mytilineos. Η πρώτη έχει αξία 127.500.000 ευρώ και η δεύτερη 5,1 δισ. ευρώ…

*Κοιτάξτε τώρα που μπορεί να μας προκύψει καμιά νέα «φούσκα» με τις τιτλοποιήσεις δανείων στην Ευρώπη τις οποίες βαθμολογούν οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης. Ένα καμπανάκι ήχησε πάντως χθες στις αγορές από την αιφνιδιαστική κινητοποίηση της ευρωπαϊκής αρχής αξιών και αγορών (ESMA), η οποία έδωσε εντολή στις τρεις μεγάλες εταιρείες (Fitch, Moody’s και S&P) να ξανακοιτάξουν αν οι αξιολογήσεις τιτλοποιημένων δανειακών υποχρεώσεων (CLOs) είναι ακριβείς και ανεξάρτητες. Είχε προηγηθεί έρευνα, τα στοιχεία της οποίας προκάλεσαν ανησυχία στις Αρχές, χωρίς να γίνουν πολλά πράγματα γνωστά. Τα CLOs είναι χρεόγραφα τα οποία συχνά συνδέονται με εταιρείες κατώτερης πιστοληπτικής αξιολόγησης και δεν αποκλείεται τώρα με τις αυξήσεις των επιτοκίων να αποκαλυφθούν «σκελετοί».

Ο… ντετέκτιβ