ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ξεκίνησε χθες και θα συνεχισθεί σήμερα, μέχρι και την ψήφισή του, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που συζητείται με τη συμμετοχή πλέον εννέα κομμάτων, μετά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση ομάδας υπό την ονομασία «Νέα Αριστερά». Παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν ως προς το επίπεδο συζήτησης που μπορεί να γίνει με τόσα κόμματα και τόσους πολιτικούς αρχηγούς να λαμβάνουν τον λόγο και να τοποθετούνται, σχετικό σχόλιο υπήρξε και από τον πρωθυπουργό στην αρχή της παρέμβασής του ως προς την απόλυτη αναγκαιότητα πλέον να διατηρούνται οι χρόνοι που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, η πραγματικότητα υπήρξε θετική.
ΤΟΣΟ από την πλευρά της κυβέρνησης, που με επιχειρήματα υπέρ των ρυθμίσεων θέλησε να πείσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αλλά και να ακουσθεί στους πολίτες, όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Οι ενστάσεις που προβλήθηκαν από τα κόμματα και τις ομάδες βουλευτών είχαν επιχειρήματα και στοιχεία και δεν χάθηκαν μέσα στο σύνηθες «δάσος» του λαϊκισμού και των σλόγκαν-συνθημάτων. Ανεδείχθη πάντως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και την ανάταξη της οικονομίας. Θα υποστηριχθούν πολιτικές που στηρίζουν τα προσωπικά γραφεία ή τις ατομικές επιχειρήσεις ή θα ενθαρρυνθεί η συγκρότηση εταιρειών και συνεταιρισμών από τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εμπόρους και τους παραγωγούς;
ΕΙΝΑΙ σαφές ότι η κυβέρνηση στέκεται υπέρ της συγκρότησης εταιρειών. Άλλωστε είχε ψηφίσει και στην πρώτη της θητεία σχετικό νόμο, με προνόμια για αυτούς που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντίθετα κινήθηκαν στο πνεύμα της προστασίας των μικρομεσαίων με την παλιά λογική, που δεν εναρμονίζεται όμως με τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη που αναφέρεται σε μεγαλύτερους όγκους. Είναι μια συζήτηση σοβαρή, που οι συνεδριάσεις επί του προϋπολογισμού που ακολουθούν δίνουν την ευκαιρία να εξελιχθεί.