ΑΛΑΤΙ & ΠΙΠΕΡΙ: Ό,τι δεν κατάφερε ο Παπανδρέου –  Ο κολλητός του Παππά με τη «Νέα Αριστερά»…

16:00 - 6 Δεκεμβρίου 2023

Ο Στέφανος Τζουμάκας, την ημέρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πως θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να καταστήσει νόμιμη τη διαγραφή του από την εσωκομματική βάση, φέρεται να τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα οργισμένος, λέγοντάς του τι «πράγματα είναι αυτά με το πολιτικό ούφο που μας φόρτωσες για αρχηγό». Ποια ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την επικοινωνία; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αντιμετώπισε την οργή του Στέφανου Τζουμάκα με διάθεση για χαβαλέ και όρεξη για αστεία. «Δεν κατάφερε να σε διαγράψει ολόκληρος Ανδρέας Παπανδρέου και σε διέγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης», φέρεται να του είπε στο τηλέφωνο, γελώντας. Και εννοείται πως ύστερα από αυτή την ατάκα, διότι το χιούμορ προλαβαίνει πολλές φορές τα χειρότερα, ο Στέφανος Τζουμάκας δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει σοβαρά την κουβέντα μαζί του ή να τον φέρει προ των ευθυνών του, με λογικά επιχειρήματα, για το «φαινόμενο» Στέφανο Κασσελάκη.

Ο κολλητός του Παππά με τη «Νέα Αριστερά»

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Σεράφειου Κολυμβητικού Κέντρου για την παρουσίαση του κόμματος της Νέας Αριστεράς υπολογίζεται πως παραβρέθηκαν πάνω από 2.000 άτομα, τα οποία αποχώρησαν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους 11 βουλευτές. Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το «παρών» στο νέο πολιτικό εγχείρημα ήταν και ο πρώην δήμαρχος του Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος μέχρι πρότινος καταγραφόταν στην εσωτερική «ανθρωπογεωγραφία» της Αριστεράς ως «κολλητός» φίλος του Νίκου Παππά. Τώρα τι άλλαξε και οι σχέσεις τους διαταράχτηκαν και πήραν τον δρόμο της οριστικής ρήξης δύο είναι οι απαντήσεις. Ή ο Παππάς δεν έβαλε πλάτη στον αγώνα που έδινε ο Κατωπόδης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Βύρωνα, όπως έκανε ο Κατωπόδης υπέρ του Παππά για να εκλεγεί βουλευτής στον Νότιο Τομέα, ή ο πρώην δήμαρχος βλέπει πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να ηγηθεί ενός αριστερού κόμματος στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν δύναται να τον στηρίξει, παριστάνοντας τον «αρλεκίνο» στις κωμικές παραστάσεις που δίνει μέχρι τώρα ως «ηγέτης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Μάνος, ο Σημίτης και ο Παπαδήμος

Έγινε μεγάλος ντόρος τις τελευταίες ημέρες για μια παρέμβαση που έκανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Μάνος εναντίον του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο κ. Σημίτης έβλαψε την ελληνική οικονομία και την πήγε πίσω κατά μία 20ετία, οπότε δεν βλέπω κάποιο λόγο για να ωραιοποιούμε τώρα αυτή την κατάσταση».

Η πλάκα είναι πως την παρέμβασή του εναντίον του Κ. Σημίτη την υποδέχτηκαν με θέρμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετοί υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, λησμονώντας ότι την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΝΔ είχε διαγράψει από το κόμμα τον Στέφανο Μάνο, επειδή είχε στηρίξει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις ΔΕΚΟ. Επίσης, ο Στέφανος Μάνος, που σήμερα «ανακάλυψε» πως για όλα τα δεινά του τόπου φταίει ο Κώστας Σημίτης, ήταν ο ίδιος που την περίοδο της κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης, συγκεκριμένα το 2012, τον αποθέωνε για τις ικανότητές του, προτείνοντας να αναλάβει αυτός τη διακυβέρνηση της χώρας και όχι ο Λουκάς Παπαδήμος. «Μπορεί σε κάποιους το όνομα Σημίτη να προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς, αλλά το πρωτεύον είναι να σωθεί η χώρα, και ο Σημίτης θα ήταν μια καλή επιλογή, σίγουρα αποτελεσματικότερη από τον Παπαδήμο», έλεγε χαρακτηριστικά.

«Θα κριθούν για τη διάσπαση»

«Το ζήτημα δεν είναι τι λες, αλλά τι κάνεις στην πράξη. Από την πλευρά μας δίνουμε τη μάχη για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτός είναι ο αντίπαλός μας», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.

Ερωτηθείσα για τους λόγους της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ News: «Νομίζω ότι η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς που αποχώρησαν και μάλιστα με τον τρόπο που αυτό έγινε αφήνοντας ένα κενό στο πολιτικό “γιατί”… Και η απάντηση δεν έχει δοθεί όχι σε αυτούς που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στα στελέχη, αλλά στον απλό κόσμο, σε αυτούς που συμμετείχαν στη διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου τον περασμένο Σεπτέμβριο και -πολύ περισσότερο- σε αυτούς τους πολίτες που επέλεξαν τους συγκεκριμένους πρώην συντρόφους και πρώην συντρόφισσες να είναι στο Κοινοβούλιο εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το πολιτικό επίδικο δεν δικαιολογήθηκε από πλευράς τους, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό και θα κριθούν γι’ αυτό», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν οι 11 βουλευτές αποχώρησαν λόγω της νίκης του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές είπε: «Λέγοντας “ναι” δεν νομίζω ότι εισπράττετε αυτή την απάντηση πρώτη φορά από μένα, είναι η μόνη απάντηση που έχει δοθεί σε αυτό το “γιατί” από τον απλό κόσμο, ο οποίος είχε και άλλες απαιτήσεις, όπως το να παραδοθούν οι έδρες στη Βουλή».