– Το 2023 κλείνει με μια εθνική επιτυχία που είχε θέσει ως στόχο η κυβέρνηση του προέδρου Κυριάκου. Οι επόμενες προκλήσεις είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Και για τα δύο ο πήχυς έχει μπει ψηλά. Για τις επενδύσεις, από ρυθμό αύξησης 7% το 2023, να επιτύχουν ρυθμό αύξησης 15,1% το 2024. Που σημαίνει το πραγματικό επενδυτικό κενό μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης να μειωθεί το 2024 σε 5%, το χαμηλότερο ποσοστό για όλη την περίοδο από το 2010. Το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων το έχει πάρει πάνω του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσο ακόμη ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον θυμάμαι να προτάσσει στις ομιλίες του τις επενδύσεις και την ανάγκη η Ελλάδα να γίνει φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Από το 2019, που ανέλαβε πρωθυπουργός, η προσήλωσή του στην προσέλκυση επενδύσεων παραμένει σταθερή και εντεινόμενη. Είναι μια εθνική υπόθεση που την έχει πάρει προσωπικά, προβάλλοντας ο ίδιος την πρόοδο της Ελλάδας και τα επενδυτικά της δέλεαρ. Το έκανε πρόσφατα στο Λονδίνο, θα το επαναλάβει στη Νέα Υόρκη στις 24 Ιανουαρίου, στο επενδυτικό event της JP Morgan.
–Και για την ανάπτυξη ο πήχυς τίθεται ψηλά από την κυβέρνηση, παρά τις προβλέψεις Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως θα φανεί στις 20 Δεκεμβρίου στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική. Ενώ όλοι οι παραπάνω αναμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2024 σε σχέση με το 2023, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 2,9% το 2024, από 2,4% που αναμένεται για φέτος. Η ανάπτυξη δεν αποκλείεται να υπερβεί τον στόχο, κάνοντας το 2023 την τρίτη συνεχή χρονιά με υπέρβαση της επίσημης πρόβλεψης.
– Η προσμονή της επενδυτικής βαθμίδας από τη Fitch και ο πολύ δραστήριος Νοέμβριος, με τις κινήσεις στις τράπεζες και κορυφαία στιγμή το placement της Εθνικής, έφεραν μηνιαίες αποδόσεις περίπου 7% στο ελληνικό χρηματιστήριο τον προηγούμενο μήνα. Από τις αρχές του 2023 το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς, με κέρδη 38%. Το καλό κλίμα αναμένεται να διατηρηθεί, προς όφελος της επόμενης μεγάλης ιδιωτικοποίησης, αυτής του Αερολιμένα Αθηνών τον Φεβρουάριο.
– Μετά την επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch, αναμένονται αναβαθμίσεις και για τις ελληνικές τράπεζες. Η κερδοφορία τους είναι πολλά υποσχόμενη και για το 2024-2025, έστω κι αν θα μετριασθεί ο αντίκτυπος από τα υψηλά επιτόκια. Ο ανταγωνισμός στα δάνεια εξελίσσεται… λυσσαλέος και θα επεκταθεί στις καταθέσεις. Οι διοικήσεις των τραπεζών σπεύδουν για τις εναλλακτικές πηγές εσόδων και κερδών. Και περισσότερες συνεργασίες θα ακουστούν με τη νέα χρονιά.
– Ο υπουργός συμφώνησε με το σκεπτικό των εταιρειών διαχείρισης ότι οι οφειλέτες πρέπει να αποτραπούν να χρησιμοποιούν την προσφυγή στον εξωδικαστικό για να κερδίζουν χρόνο με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Και πρέπει να δεσμεύονται με κάποιον τρόπο για την τήρηση της ρύθμισης. Οι εταιρείες διαχείρισης δεν θέλουν να καταλήγουν σε πλειστηριασμούς, πολλώ δε μάλλον να πληρώνουν τα διαδικαστικά για τους πλειστηριασμούς και την τελευταία στιγμή ο άφαντος μέχρι τότε οφειλέτης να αιτείται για ρύθμιση στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού. Πληροφοριακά, τα έξοδα πλειστηριασμού για ένα μέσο δάνειο των 100.000 ευρώ ανέρχονται σε 15.000 ευρώ.
Εμπιστευτικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη στήλη του powergame.gr