ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στην αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις από την πλευρά της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, με τους 11 βουλευτές και το «συμβούλιο των Γερόντων», Βούτση, Σκουρλέτη, Φίλη να συγκροτούν τον δικό τους χώρο, με ισχυρή μάλιστα παρουσία στο Κοινοβούλιο. Ο τρόπος που θα ψηφίζουν στα διάφορα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και οι τοποθετήσεις που θα λαμβάνουν χώρα στις σχετικές συζητήσεις θα δώσουν το αρχικό στίγμα και τις πολιτικές προδιαγραφές των τριών κομμάτων που θα επιχειρούν να εκπροσωπήσουν πλέον τον χώρο της Κεντροαριστεράς – Αριστεράς. Κοντά σε αυτά και ένα τέταρτο, το προσωποπαγές σχήμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ τη μακρά και λεπτομερειακή συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2024 ξεκινά μια πολιτική περίοδος μέχρι τις ευρωεκλογές που τα κόμματα αυτά θα πρέπει να διαταχθούν, τοποθετηθούν και διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου. Αν κρίνουμε από τον τρόπο που ψήφισαν χθες στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον «Ηρακλή 3» και την περαιτέρω διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, κοινοβουλευτικά και πολιτικά θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος.
ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ την αυτοτέλεια και την αυτάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια, χωρίς κάποιο άγχος ως προς τη διατάραξη της σταθερότητας και της κανονικότητάς της, να παρακολουθήσει τις ζυμώσεις και τις πολιτικές ασκήσεις αυτών των πολιτικών σχημάτων -ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και διάσπασης-, αρχικά να συγκροτήσουν τις εσωτερικές νέες ισορροπίες τους και στη συνέχεια να εκφράσουν πλαίσιο προγραμματικό και αξιακό για τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτές αποτελούν ένα αρχικό crash test, που θα επηρεάσει σημαντικά τη συνέχεια των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά, είτε για τον σχηματισμό ενός ενιαίου πολιτικού «μετώπου» ενόψει των εκλογών του 2027 είτε για τον μεταξύ τους συσχετισμό μειωμένης επιρροής.