Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι ένα ενεργητικό πολίτευμα που προϋποθέτει δράση και πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή της και όχι θεσμική αδράνεια και αδιαφορία. Στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες παρατηρήθηκε μια αύξηση της αποχής από τις νεότερες γενιές, αλλά όχι μόνον. Από την άλλη πλευρά, η πάσχουσα από δημογραφική «ξηρασία» Ελλάδα χρειάζεται τις παροικίες των ομογενών της σε όλον τον κόσμο προκειμένου να γίνει πιο ισχυρή και πιο δυναμική στον χρόνο.
Η ΚΙΝΗΣΗ-έκπληξη από την πλευρά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ήταν η υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου ως αναγνωρισμένης διαδικασίας, με ισχύ στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Η επιστολική ψήφος κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για να συμμετέχουν στις εκλογές οι ομογενείς μας στον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων κατοικούν σε μεγάλες αποστάσεις από τα κατά τόπους προξενεία της πατρίδας. Από την άλλη πλευρά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, εποχικοί εργαζόμενοι, ταξιδιώτες, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις εκλογές χωρίς ταλαιπωρία.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, σε χθεσινή της συνέντευξη, διευκρινιστική για το νέο καθεστώς μαζί με τον αναπληρωτή της κ. Λιβάνιο, σημείωσε: «Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την άσκηση δικαιώματος ψήφου». Κάποιοι από τους συνήθως αντιδραστικούς, ασχέτως κόμματος και ιδεολογίας, έσπευσαν να διερωτηθούν το πόσο καλό θα είναι να συμμετέχουν μαζικά οι ομογενείς των παροικιών παγκοσμίως στις εκλογές, με την πρόσβαση που θα αποκτήσουν με την επιστολική ψήφο. Είναι φανερό ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι το κράτος των Ελλήνων ανήκει όχι μόνον στους Ελλαδίτες αλλά στους Έλληνες όπου γης. Οι νεότερες γενιές που έχουν γεννηθεί και ζουν στο εξωτερικό θα αποκτήσουν καλύτερη επαφή με τη «μητέρα – πατρίδα» η οποία ανήκει στον Ελληνισμό που πολέμησε στους αιώνες για αυτήν και κληροδότησε τα επίσημα, ιστορικά, κτίρια του νέου κράτους.