–Όλο και περισσότερους «οπαδούς» της βραχυπρόθεσμης αποταμίευσης συγκεντρώνουν οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ, λόγω των πολύ υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν, σε σύγκριση με τα πενιχρά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που δίνουν το πολύ 1,5%-2%. Ενδεικτικό είναι πως η δημοπρασία ύψους 625.000.000 ευρώ για έντοκα διάρκειας 26 εβδομάδων κλείδωσε χθες με απόδοση 3,84% και προσφορές που έφτασαν τα 955.000.000 ευρώ. Οι ιδιώτες αποταμιευτές, για τους οποίους έχει τεθεί ανώτατο όριο επένδυσης έως και 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, μπορούν να εγγραφούν μέχρι και σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
–Αντικειμενικά, για όσους δεν θέλουν να λάβουν το ρίσκο των μετοχών ή των ομολογιακών αμοιβαίων, μιλάμε για την καλύτερη επένδυση με τον μικρότερο κίνδυνο. Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου αποταμίευσης είναι ότι η πιθανότητα ζημιάς είναι ελάχιστη. Τόση όσο να χρεοκοπήσει η χώρα, π.χ στους επόμενους έξι μήνες. Άλλωστε, μιλάμε για επένδυση μερικών εβδομάδων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου 30.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και επιπλέον χωρίς φορολογία, αν τα αγοράσει κανείς -ανεξαρτήτως ποσού- από τη δευτερογενή αγορά.
–Για τους πιο ριψοκίνδυνους, πάντως, το Χρηματιστήριο προσφέρει αυτή την περίοδο πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις. Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έχοντας καταγράψει άνοδο 15% σε 37 συνεδριάσεις και φαίνεται πως βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης-υπέρβασης των υψηλών του περασμένου Ιουλίου. Αν και είναι νόμος ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές, φέτος το ΧΑ πρωταγωνιστεί διεθνώς με άνοδο 35%, με τις τράπεζες στο +65%.
*Για την Πειραιώς γράφτηκε χθες (mononews.gr) περί ενδιαφέροντος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας Indesa Sanpaolo να «χτυπήσει» ένα σημαντικό ποσοστό της τράπεζας κοντά στο 10%, κατά τη διαδικασία πώλησης του 27% από το ΤΧΣ την άνοιξη του 2024. Όσο κι αν έψαξα το θέμα, επιβεβαίωση δεν πήρα, μιας και ούτε η Τράπεζα ούτε το ΤΧΣ είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν. Η «πληροφορία» πάντως έπεσε στο τραπέζι, χθες τουλάχιστον δεν διαψεύστηκε από πουθενά, και μένει να δούμε πόσο αξιόπιστη θα αποδειχθεί. Πάντως, η Πειραιώς, λόγω μεγέθους, δεν θα αφήσει ασυγκίνητους μεγάλους επενδυτές, και δη τράπεζες.
Σε τροχιά αποκατάστασης της στρέβλωσης που δημιουργήθηκε από την απότομη πτώση της τιμής της έως τα 12,92 ευρώ βρίσκεται πλέον η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Η μεγαλύτερη εταιρεία πράσινης ενέργειας της χώρας έχει ανακάμψει σε ποσοστό 20% κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις (χθες στα 15,47 ευρώ), με την αξία της να διαμορφώνεται στα 1,83 δισ. ευρώ.
*Μία και σήμερα έμεινε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch. Θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους, αν ο αμερικανικός οίκος δεν δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας προστιθέμενος -ως δεύτερος κρίκος μετά την S&P- στην αλυσίδα των μεγαλύτερων «σπιτιών» στον κόσμο που εγγυώνται την αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας. Επόμενος στόχος είναι να πειστεί και η «σκληρή» Moody’s στις αρχές του 2024.
Ο…ντετέκτιβ