Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δεν υπάρχει λόγος πλέον να απασχολήσει περαιτέρω τους Έλληνες. Πρόκειται για μια πολιτική προσωπικότητα που βρέθηκε τυχαία στην Ντάουνινγκ Στριτ και οι ίδιοι οι Βρετανοί πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι και από την παρουσία και από τις πολιτικές του. Ο κ. Σούνακ πρόσβαλε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και ο κ. Μητσοτάκης απάντησε δεόντως εκφράζοντας την ενόχληση και τη δυσφορία του μετά την αιφνιδιαστική ακύρωση της συνάντησής τους. Ο Έλλην πρωθυπουργός ζήτησε και πέρυσι, όταν προγραμματιζόταν επίσκεψη στο Λονδίνο για συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο, να έχει την ευκαιρία συζήτησης γνωριμίας με τον πρωθυπουργό Σούνακ.
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ προφασίσθηκε ή είχε πρόβλημα χρόνου. Φέτος, και ταυτόχρονα με το προγραμματισμένο επενδυτικό road show που είχε οργανωθεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και τη Morgan Stanley στη βρετανική πρωτεύουσα, υπήρξε και πάλι διπλωματική δραστηριότητα για να γίνει η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Η αιφνιδιαστική ακύρωση την παραμονή όχι μόνον εξέπληξε αλλά και εξόργισε. Χωρίς σημαίνοντα λόγο υπήρξε εμπλοκή στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας, που βρίσκονταν σε διαδικασία αναθέρμανσης. Ο κ. Σούνακ θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ουσιαστικά και διπλωματικά persona non grata για την Ελλάδα, έστω και αν τυπικά δεν ισχύσει κάτι τέτοιο. Είναι φανερό ότι θα πρέπει να υπάρχει υπομονή μέχρι να βρεθεί ο σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας εκτός Ντάουνινγκ Στριτ, για να ανακτηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.
ΕΚΤΟΣ αυτού, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες «σημειώσεις» που αφορούν την προετοιμασία του πολιτικού προγράμματος του πρωθυπουργού στο Λονδίνο από την ελληνική διπλωματία. Το εύλογο στη βάση του συνήθους διπλωματικού πρωτοκόλλου θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης να συναντήσει κατ’ αρχάς τον Βρετανό ομόλογό του, στη συνέχεια τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και λίγο πριν αναχωρήσει από το Λονδίνο να παραχωρήσει μια συνολική συνέντευξη στο δίκτυο του BBC. Έτσι, οι εντάσεις που παρατηρήθηκαν με ευθύνη Σούνακ ενδεχομένως θα είχαν περιορισθεί.