ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Στους ρυθμούς του Επενδυτικού Συνεδρίου της Morgan Stanley το Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:59 - 28 Νοέμβριος 2023

Στους ρυθμούς του Επενδυτικού Συνεδρίου της Morgan Stanley κινείται το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Όχι ότι περιμένουμε να δούμε άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα, όμως δεν είναι και συμπτωματικό ότι αρκετές από τις εισηγμένες εταιρείες που είναι παρούσες στο Λονδίνο ξεχωρίζουν. Η ΕΛΒΑΛ, ο ΟΠΑΠ, η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Motor Oil, η Ελλάκτωρ, ο ΑΔΜΗΕ, οι τράπεζες κ.ά. έκαναν χθες τη διαφορά σε άνοδο και συναλλαγές.

Οι επιχειρηματίες δεν έχουν εύκολα τα καλά λόγια για τους πολιτικούς, αλλά χθες άκουσα πολλούς ικανοποιημένους από τα μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στο πολυπληθές κοινό των ξένων θεσμικών επενδυτών που παρακολούθησαν την ομιλία του. Πολιτική σταθερότητα, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ευνοϊκό περιβάλλον για εισροές κεφαλαίων κάνουν «γκελ» σε όλους όσοι έχουν χρήμα να επενδύσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά σε αυτό το τρίπτυχο.

*Από τις τοποθετήσεις που έγιναν χθες στο Λονδίνο ξεχώρισα κυρίως εκείνη του Ευάγγελου Μυτιληναίου που συνέδεσε το υψηλό κόστος της «πράσινης μετάβασης» για τους Ευρωπαίους πολίτες με τη στροφή προς αντισυστημικά κόμματα. Είπε επίσης ότι χωρίς φυσικό αέριο δεν πάμε πουθενά, αλλά και ότι η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ θα ευνοήσει εντέλει τη χώρα μας.

Πάντως γενικώς μια γκρίνια για την ενέργεια την ακούω από όλο και περισσότερους τελευταία. Οι πρωταγωνιστές του κλάδου αναρωτιούνται για το ποιο είναι το κατάλληλο μείγμα, την έλλειψη δικτύων, τα αντικίνητρα στην αποθήκευση και οι καταναλωτές για τις τιμές που πληρώνουν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, το έθιξε το θέμα αναλυτικά στο Λονδίνο.

*Το καλό κλίμα επιτρέπει σε τράπεζες και εταιρείες να βγουν στις αγορές με την έκδοση ομολόγων. Η Πειραιώς εκδίδει senior ομόλογο εξαετούς διάρκειας 500.000.000 ευρώ, ενώ «ζεσταίνεται» και η Intralot για την άντληση 130.000.000 ευρώ.

Δεν ξέρω αν πρέπει να μας προβληματίσει η άνοδος του χρυσού στις αγορές, αλλά όταν το πολύτιμο μέταλλο «γράφει» υψηλά 6μήνου πάνω από τα 2.013 δολάρια/ουγκιά είναι σαν καμπανάκι που χτυπάει. Δεν είναι απαραίτητο ότι προοιωνίζεται χειρότερες μέρες και οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους. Ξέρουμε λόγου χάρη ότι διάφορες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αυξάνουν εκθετικά θέσεις τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και ότι η τιμή του επηρεάζεται από τη διολίσθηση του δολαρίου. Οι αναλυτές, πάντως, παρακολουθούν με προσοχή τα επίπεδα των μέχρι τα 2.100 δολάρια, γιατί αν διασπαστούν ανοδικά, εκεί θα ηχήσουν συναγερμοί.

Ράλι και μάλιστα με σπασμένα φρένα έχουμε και σε αρκετά αγροτικά προϊόντα κι αυτό μόνο καλό για τον πληθωρισμό αλλά κυρίως για το τραπέζι μας δεν είναι. Ειδικά δε αυτό που γίνεται με τον χυμό πορτοκαλιού, λόγω της μειωμένης παραγωγής στις ΗΠΑ και αλλού, δεν περιγράφεται. Η τιμή του έχει εκτοξευτεί σε ιστορικά υψηλά (80% πάνω από τα προηγούμενα το 1967). Φέτος έχει υπερδιπλασιαστεί ενώ τρέχει με 260% την τελευταία τριετία. Ανοδικά συνεχίζουν οι τιμές στη ζάχαρη (+34% φέτος), στα βοοειδή (+11%), ενώ το τελευταίο τρίμηνο τα πάνω του έχει πάρει στις αγορές και το ρύζι (+11,4).

Ο… ντετέκτιβ