Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του 2024 κατετέθη χθες και τον παρέλαβε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κ. Τασούλας. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 13 χρόνια με την Ελλάδα να έχει ανακτήσει την ικανότητά της για το αξιόχρεό της. Αυτό που ονομάζουμε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα με άλλους όρους. Ο Προϋπολογισμός του 2024 θα συζητηθεί εντός της βδομάδας στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών και θα παρουσιασθεί στην Ολομέλεια, όπου θα υπάρξει η προβλεπόμενη μακρά συζήτηση στις 13-17 Δεκεμβρίου. Είναι ένας προϋπολογισμός αισιόδοξος, με θετικούς δείκτες για την ελληνική οικονομία, η οποία εκτιμάται ότι και τη νέα χρονιά θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά της υπεραπόδοσης και της ανθεκτικότητας, όπως το 2022-2023, παρά τη ρευστότητα και την αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος.
ΣΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ δείκτες της με ένα ΑΕΠ που τρέχει στα 234 δισ. ευρώ , προβλέπεται ανάπτυξη 2,9%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% , χρέος μειωμένο στο 152%, πληθωρισμός στο 2,9% και ανεργία περίπου στο 10%. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2024 προβλέπεται να είναι απασχολημένοι 4.900.000 πολίτες. Επίσης, ο προϋπολογισμός δείχνει δαπάνες στους τομείς Υγείας και Παιδείας στο 1,3 δισ. ευρώ, που έχουν προτεραιότητα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το προηγούμενο διάστημα, και 1, 6 δισ. ευρώ παροχές και φοροελαφρύνσεις που καλύπτουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ και μετά.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ επί του Προϋπολογισμού του 2024 θα μπορούσε να αποτελέσει έξοχη ευκαιρία για μια μακρά, πολυεπίπεδη και συγκροτημένη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει στο εξής η Ελλάδα, με οπτική το μέλλον και έχοντας απαλλαγεί από την πίεση της μνημονιακής εποχής, όχι όμως και από τις ανισορροπίες. Αλλά η πολιτική πραγματικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν συνάδει, δυστυχώς, με κάτι τέτοιο.