ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Θετικά τα μηνύματα από την Εθνική τράπεζα…

19:18 - 17 Νοεμβρίου 2023

-Η ολοκλήρωση της προσφοράς του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας έναντι 1,08 δισ. ευρώ, εκτός του εξαιρετικά θετικού μηνύματος που εκπέμπει λόγω της απροσδόκητα μεγάλης υπερκάλυψης κατά 8-9 φορές, θα απελευθερώσει από σήμερα ένα τεράστιο μέγεθος κεφαλαίων που προσωρινά δεσμεύτηκαν για τους σκοπούς του book building. Μιλάμε για ένα νούμερο που φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και μέρος τους -έστω και μικρό- θα αναζητήσει άλλες επενδυτικές επιλογές για να διοχετευτεί, επιστρέφοντας πίσω στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

-Δεδομένου του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, ένας προβληματισμός για την τελική τιμή πώλησης των μετοχών από το ΤΧΣ υφίσταται και είναι -εκ του αποτελέσματος- δικαιολογημένος. Όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για «σκάνδαλο» και «ξεπούλημα», όπως κάνουν με ευκολία ορισμένοι «δημοσιολογούντες». Σαφώς η τιμή πώλησης θα μπορούσε να είναι υψηλότερη σε συνδυασμό και με το discount. Αλλά μιλάμε για 201.237.334 μετοχές που, αν το καλοσκεφτεί κανείς, μόλις δύο χρόνια πριν άξιζαν σχεδόν 80 λεπτά και σήμερα πάνε για τα 6 ευρώ. Και για να τις πουλήσεις σε «καλούς» επενδυτές, η συνήθης πρακτική είναι να γίνεται ένα σκόντο στην τιμή.

-Ημερομηνία-κλειδί, για να καταλάβουμε και πού θα πάει το πράγμα με την αξία της Εθνικής, είναι η είσοδος προς διαπραγμάτευση των μετοχών που θα πιστωθούν στους νέους μετόχους. Θα δούμε ρευστοποιήσεις από βιαστικούς ή αγορές μέσω του ταμπλό από όσους δεν μπόρεσαν να πάρουν μετοχές;

*Ανεβάζει ταχύτητες η Cenergy του Ομίλου Viohalco. Για πρώτη φορά, στο εννεάμηνο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων που έχει αναλάβει έσπασε το φράγμα των 3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία πήρε νέες δουλειές 1 δισ. ευρώ μόλις μέσα σε έναν χρόνο, με τις περισσότερες να αφορούν ενεργειακά projects στο εξωτερικό (καλώδια και λοιπά). Τα μεγέθη της πιστοποιούν ότι ένας πολύ μεγάλος παίκτης έχει πια γεννηθεί και ωριμάζει. Με έσοδα 1,17 δισ. ευρώ στο 9μηνο, καθαρά κέρδη 47.200.000 ευρώ και στόχο για λειτουργικά κέρδη 200.000.000 ευρώ για το 2023, η αποτίμηση του 1,3 δισ. ευρώ μοιάζει μάλλον συγκρατημένη.

-Κάποιες αρρυθμίες -για να το πω κομψά-, ενδοκυβερνητικοί «ανταγωνισμοί» μεταξύ κορυφαίων υπουργών που άλλαξαν αρμοδιότητες, αλλά παραμένουν «ερωτευμένοι» με τις προηγούμενες καρέκλες τους, και μια κάποια ροπή σε «γκάφες» που έχουν ως αποτέλεσμα θετικές αποφάσεις που ανακοινώνονται την επόμενη μέρα να μπαίνουν στο «ψυγείο», έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτά το τελευταίο διάστημα και να προκαλούν μια κάποια… δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αναφέρομαι κυρίως σε βασικά οικονομικά υπουργεία, η καλή δουλειά των οποίων αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν ξέρω, αλλά μοιάζει λες και κάποιοι, φέρνοντας όλο και πιο συχνά σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι σαν να επιδιώκουν να προκαλέσουν τον πρωθυπουργό για ανασχηματισμό…

Ο… ντετέκτιβ