Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν συμφωνήθηκε και επίσημα για τις 7 Δεκεμβρίου, με μια διαφορά. Θα εξελιχθεί στην Αθήνα αντί για τη Θεσσαλονίκη, όπως και το Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Η μετάθεση της βάσης των συνομιλιών για διμερή θέματα τυπικά μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα για λόγους ασφαλείας, αλλά ουσιαστικά αποφορτίζεται το κλίμα από κάποιες πολιτικές κινήσεις προπαγάνδας των διπλωματικών υπηρεσιών της Τουρκίας και κάποιες πρόσφατες δηλώσεις περίεργα φορτισμένες που αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη, ως γενέτειρα πόλη του Κεμάλ, από την πλευρά του προέδρου. Το σημαντικό είναι ότι η Άγκυρα συμφώνησε στη μετάθεση, χωρίς δημόσιο σχολιασμό.
Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι ξεκίνησε ο πολιτικός διάλογος σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, σε θετικό κλίμα παρά το γενικότερο περιβάλλον έντασης που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Γάζα, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα για τη συγκεκριμένη εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
ΦΥΣΙΚΑ, το κλίμα από την προηγούμενη παρουσία του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα το 2017, επικεφαλής και τότε πολυμελούς αντιπροσωπείας, μόνον ευχάριστες αναμνήσεις δεν προκαλεί. Είναι η επίσκεψη που φορτίσθηκε από την τοποθέτηση Ερντογάν στη συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, όπου αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης για την ελληνική επικράτεια, αιφνιδιάζοντας αρνητικά την Αθήνα και δημιουργώντας συνθήκες έντασης και διπλωματικής αμηχανίας μεταξύ των δύο πλευρών.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ φάση το κλίμα της επίσκεψης προβλέπεται πιο ευνοϊκό, χωρίς κάποιος να παρακάμπτει το γεγονός του απρόβλεπτου χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου. Δεν αναμένεται κάποια κύρια εξέλιξη στον τρόπο διαχείρισης της ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά στόχος της διπλωματικής προετοιμασίας είναι να επιβεβαιωθεί εν τοις πράγμασι ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνομιλούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν παραμένει ένα… ραντεβού στα τυφλά.