Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του CDU, Φρίντριχ Μερτς, συναντήθηκαν χθες σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική για την πολιτική που πρότεινε το κόμμα του στην Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων και την πρόταση που είχε διατυπώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για έξοδο από την Ευρωζώνη.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι και ο ίδιος έβλεπε θετικά προσωρινό Grexit, αλλά, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια κακή απόφαση, εκφράζοντας το δικό του «mea culpa». «Πριν από χρόνια θυμάμαι ένα πρωτοσέλιδο του “Economist”, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με ελικόπτερα πάνω από την Ακρόπολη υπό τον τίτλο “Αποκάλυψη Τώρα”», είπε αναπολώντας και όταν ρωτήθηκε για το Grexit που είχε προτείνει ο Σόιμπλε, ανέφερε: «Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα αμφιβολίες κατά πόσο λάβαμε τις σωστές αποφάσεις πριν από δέκα χρόνια. Έλεγα κάποτε ότι θα ήταν καλύτερα να βγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιστρέψει μετά, όμως κοιτώντας τώρα θα ήταν μία κακή απόφαση».
Τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Κυριάκου Πιερρακάκη, έδωσαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, Παραμυθίας Σερεπίων και Φλωρίνης Ειρηναίος
insider
Ιδιαιτερότητα
Πολλές φορές όταν υπάρχουν αποχωρήσεις ή διαγραφές, τα κόμματα ζητούν τις θέσεις στη Βουλή πίσω από τους αποχωρούντες. Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι βουλευτές ή ευρωβουλευτές υπογράφουν μια δήλωση προς το κόμμα, στην οποία δηλώνουν ότι σε περίπτωση αποχώρησης ή διαγραφής θα επιστρέφουν στο κόμμα τις έδρες τους. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ισχύει ακόμη από τις εκλογές του 2015, όταν και παρέδωσαν τις έδρες τους συνεπείς με την υπεύθυνη δήλωσή τους οι Σακελλαρίδης και Κατριβάνου. Αντίθετα τώρα αυτό δεν συμβαίνει και για τον λόγο αυτόν οι κατηγορίες περί «πολιτικής ανεντιμότητας». Ανάλογες καταστατικές ρυθμίσεις δεν έχουν τα παραδοσιακά αστικά κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
*Τα τετ α τετ του ζεύγους Τζανακόπουλου – Αχτσιόγλου στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν απαρατήρητα από ορισμένους, καθώς το ζευγάρι είχε πολύ καιρό να εμφανιστεί δημοσίως. Κάποιοι μάλιστα είδαν να αιωρείται ένταση ανάμεσά τους, πυροδοτώντας γενικώς σχόλια για τη σχέση τους.
ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ
–Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και εντός Βουλής. Αμηχανία και προβληματισμός χαρακτηρίζουν τη διάθεση των βουλευτών του κόμματος που αναρωτιούνται… πόσες απώλειες θα μετρήσουν ακόμα. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών προκειμένου να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι δέκα βουλευτές.
–Ενδιαφέρον θα έχει πού θα καθίσουν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές όσον αφορά την παρουσία τους στα έδρανα της Βουλής. Συνολικά πάντως αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος μετρά με το καλημέρα πέντε ανεξάρτητους βουλευτές και συνεχίζεται…
–Συγκεκριμένα τον πρώτο που έκανε την αρχή, τον πρώην Σπαρτιάτη Κ. Φλώρο, τη μαμά και τον γιο Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλη Χουρδάκη και πλέον τους δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι προαναφερθέντες βέβαια δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, πολιτικά μιλώντας.
–Ό,τι τους ενώνει είναι η έλλειψη… γραφείου, που πρέπει να λυθεί άμεσα, γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι άκομψο και δυσλειτουργικό να δουλεύουν από το καφενείο της Βουλής. Εκεί δηλαδή όπου οι περισπασμοί είναι πολλοί λόγω της πολυκοσμίας. Αφήστε που ορισμένοι εκ των πατέρων του έθνους έχουν τη συνήθεια να πίνουν και κάνα ποτηράκι παραπάνω ενίοτε.
Κ. Κ.