ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ πριν από περίπου 20 ημέρες είχε κοινοποιήσει την εκτίμηση των υπηρεσιών του, στρατιωτικών και ασφαλείας, ότι κάτω από το νοσοκομείο «Αλ Σίφα» στη Γάζα υπάρχει μέρος του δικτύου των τούνελ της Χαμάς, όπου έχει εγκατεστημένο μάλιστα το διοικητήριό της. Η επιλογή αυτής της επιφάνειας κάτω από το έδαφος έχει φυσικά σχέση με το υψηλό κόστος που θα είχαν οι ισραηλινές δυνάμεις να πλήξουν τους χώρους γύρω από το κεντρικό αυτό νοσοκομείο.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ δεκαήμερο γίνεται πολύς λόγος ακόμη και για εκεχειρία, αλλά τουλάχιστον για συνεχείς παύσεις των επιχειρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους. Μαζικές είναι οι διαδηλώσεις σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά καμία ευαισθησία και αντανακλαστικά δεν έχουν επιδειχθεί για την εκκένωση των νοσοκομείων. Αυτό θα έσωζε τις ζωές των τραυματιών και των ασθενών και θα απελευθέρωνε τον στρατό του Ισραήλ, να ξετρυπώσει τα στελέχη της Χαμάς από τα «κρησφύγετα» με ασπίδα τα νοσοκομεία.
ΑΚΟΜΗ και σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να εκκενωθούν με ασφάλεια τα νοσοκομεία και να μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό τραυματίες και ασθενείς από την πλευρά των Παλαιστινίων. Φυσικά η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία σε επίπεδο πρωθυπουργού και Προέδρου θα μπορούσε να συντονισθεί με την Ιερουσαλήμ, το Κάιρο, το Αμάν, το Άμπου Ντάμπι και φυσικά το Ριάντ για μια ολιγόωρη ανακωχή προκειμένου να εξελιχθεί η εκκένωση. Η όλη επιχείρηση θα μπορούσε να γίνει με πλωτά μέσα, πλοία-νοσοκομεία και απλά επιβατηγά πλοία για τους πιο ελαφριά τραυματίες ή ασθενείς. Ανάλογη ανθρωπιστική πρωτοβουλία είχε εξελίξει με επιτυχία η Ελλάδα στη Λιβύη, όταν εκτυλίσσονταν οι μαζικές ταραχές με αφορμή την Αραβική Άνοιξη στο τέλος της εποχής Καντάφι.