–Μέρα-κλειδί είναι η σημερινή για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, που αναδεικνύονται σε καταλύτη συνολικά για το επενδυτικό κλίμα αυτή την περίοδο. Πρωί πρωί με την αυγούλα, λογικά θα ξέρουμε αν και σε ποια τιμή θα κλείσει τελικά η πώληση του 9% της Alpha Bank στην ιταλική UniCredit. Η αγορά έχει «επενδύσει» πολλά στην αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος του 1,33 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς πάντως μέχρι και χθες να υπάρχει επισήμως κάποια νέα προσφορά.
–Ανεπισήμως διάφορα ακούγονταν, με τις πληροφορίες να λένε ότι το τίμημα έχει βελτιωθεί κοντά στο 1,40 ευρώ. Το ΤΧΣ έκανε τις συσκέψεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις «λεπτομέρειες», οπότε θα έχουμε τις αναμενόμενες ανακοινώσεις.
–Ακριβώς την ίδια στιγμή που το πρωί θα κλείνει το deal της Alpha Bank -αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή- θα ανοίγει η πόρτα για την -υπερτριπλάσια σε αξία- αποεπένδυση του ΤΧΣ με την πώληση έως και του 25% της Εθνικής. Εδώ, όπως έχουμε πει, το παιχνίδι είναι πολύ πιο μεγάλο, καθώς υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια. Και θα έχει και συνέχεια όταν ακολουθήσει σε επόμενη φάση το 2024 η πώληση του υπόλοιπου 15%-20%. Οι πληροφορίες λένε ότι η διαδικασία θα κινηθεί ταχύτατα. Με την κατάθεση ήδη από σήμερα του ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε τo βιβλίο προσφορών να ανοίξει ακόμη και αύριο με ορίζοντα την Πέμπτη.
–Η έκβαση αυτής της συναλλαγής είναι κομβική όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα αλλά και για το σύνολο της ελληνική αγοράς, καθώς η επιτυχία της θα αποτελέσει μια έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές μετοχές. Θα μπορούσε να αποτελέσει και τη θρυαλλίδα ώστε να δούμε εκ νέου αύξηση συναλλαγών στο ΧΑ, καθώς το τελευταίο διάστημα μεγάλα funds κρατούσαν λεφτά στην άκρη για το book building της Εθνικής.
*Η στήλη επιμένει ότι στις εταιρείες που ξεχωρίζουν και θα συνεχίζουν να ξεχωρίζουν στο ταμπλό θα είναι η ΔΕΗ, η οποία στις αρχές Ιανουαρίου θα ξεδιπλώσει το σύνολο της νέας στρατηγικής της. Στην οποία πριν τελειώσει ο χρόνος θα ενταχθούν και δύο -ανακοινωμένα από καιρό- πράσινα deals, επίσης στη Ρουμανία. Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση της εξαγοράς αιολικού πάρκου άνω των 80 MW από τη ρωσική Lucoil και το δεύτερο την εξαγορά φωτοβολταϊκού 210 MW από τη Μυτιληναίος. Με αυτές τις δύο κινήσεις η ΔΕΗ θα έχει στο πράσινο χαρτοφυλάκιο της Ρουμανίας περίπου 900 MW. Εξού και η αισιοδοξία Στάσση για πρόσθετα EBITDA 300.000.000 ευρώ.
–Όχι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά άλλο να το βλέπεις, άλλο να σου το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία. Το 2022 στην Ελλάδα είχαμε τη χαμηλότερη αποταμίευση με χοντρικά 21,8 δισ. ευρώ ή μόλις 10,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι στο 24,2% και σε χώρες με υψηλότερο ΑΕΠ και καλύτερους μισθούς όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες προσεγγίζει ή ξεπερνάει το 30%. Μπορεί να καταλάβει κανείς πιο εύκολα γιατί οι Βόρειοι έχουν εμμονή με τα αυξημένα επιτόκια και τον στόχο για πληθωρισμό 2%. Κερδίζουν από τα «έτοιμα».
Ο… ντετέκτιβ