ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Σήμερα είναι η «μεγάλη μέρα» για την Alpha Bank…

18:48 - 10 Νοεμβρίου 2023

Σήμερα είναι η «μεγάλη μέρα» για την Alpha Bank σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της πώλησης του 10% των μετοχών που ελέγχει το ΤΧΣ, στην ιταλική UniCredit. Στην αγορά αλλά και εντός της κυβέρνησης συζητείται λιγότερο το ενδεχόμενο υποβολής κάποιας ανταγωνιστικής προσφοράς και περισσότερο το σενάριο οι Ιταλοί να αυξήσουν το αρχικό τίμημα του 1,33 ευρώ που αντιστοιχεί σε αξία 280.800.000 ευρώ. Πληροφορίες έχει υπόψη της η στήλη διάφορες, αλλά… κοντός ψαλμός αλληλούια. Τα νέα είναι ούτως ή άλλως καλά.

Και θα γίνουν ακόμη καλύτερα καθώς από Δευτέρα παίρνουν μπρος τα «μεγάλα κόλπα» με την πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας. Εδώ μιλάμε για deal της τάξης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και για πιθανές εκπλήξεις. Είναι υπαρκτό το σενάριο να εμφανιστεί ισχυρός επενδυτής που θα ζητήσει ικανό ποσοστό μετοχών για τη «μεγάλη κυρία» του τραπεζικού κλάδου ώστε να παρακινήσει κι άλλους δυνατούς  παίκτες να συμμετάσχουν στην «ιδιωτικοποίηση» της τράπεζας. Το βέλτιστο θα ήταν να πιάσουν τόπο οι ευχές του Γιάννη Στουρνάρα για μια ακόμη ξένη τράπεζα-αγοραστή ή να αποδώσουν οι συζητήσεις που τρέχουν εδώ και καιρό σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

*Σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, πιθανόν στα τέλη του μήνα, θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί συμβιβασμός για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας ώστε να κλείσει συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που εμμένουν στο ελληνικό αίτημα εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα, δεν αποκλείουν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος διαπραγματεύσεων.

-Έχει βρει ταβάνι στην ανάπτυξη, ψάχνει «πάτωμα» στη χρηματιστηριακή πτώση. Περί του ΟΤΕ ο λόγος, που βλέποντας κανείς τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου διακρίνει ότι αφενός η «ωρίμανση» της αγοράς, αφετέρου ο σκληρός ανταγωνισμός σε κινητή, σταθερή, internet, συνδρομητική κ.λπ. προκαλούν στασιμότητα στα μεγέθη. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τον ΟΤΕ αλλά συνολικά για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιχειρηματικά ο ΟΤΕ παραμένει κολοσσός, χρηματιστηριακά, ωστόσο, έχει αρχίσει κάπως να «κονταίνει». Του λείπει το «story». Οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή καλά κρατούν (-5,2% χθες) με αποτέλεσμα οι απώλειες να ξεπερνούν το 10% φέτος και η εταιρεία να έχει υποχωρήσει στην 4η θέση του πίνακα κεφαλαιοποιήσεων (5 δισ. ευρώ), πίσω από Eurobank, ΟΠΑΠ και Coca Cola.

Αυτό, πάντως, που λείπει από τον ΟΤΕ το έχει η ΔΕΗ. Στα χέρια του «μαέστρου» Γιώργου Στάσση έχει αποκτήσει αναπτυξιακό «story» που εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ χάνει διαρκώς μερίδια αγοράς και έχει μείνει σχεδόν «μισή» μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ και του 49% ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις οδεύει φέτος για λειτουργικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ και από του χρόνου για 1,5 δισ. ευρώ. Η επέκταση στο εξωτερικό (ENEL Romania), οι γιγαντιαίες επενδύσεις στις ΑΠΕ και η στρατηγική μετατροπής σε ολοκληρωμένο πάροχο υπηρεσιών αποδίδουν καρπούς και οι πανίσχυροι ξένοι επενδυτές που έχουν μπει στο μετοχικό της κεφάλαιο πιστεύουν ότι βρίσκεται ακόμη στην αφετηρία. Ας θυμηθούμε μόνο ότι το 2019 η ΔΕΗ άξιζε μόλις 380.000.000 ευρώ και σήμερα «κοιτάζει» προς τα 4 δισ. ευρώ.

Ο… ντετέκτιβ