Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ απλοποιεί τελικά με ανεύθυνο τρόπο τη μάχη που πρέπει να δοθεί και δίδεται με την ακρίβεια, την κερδοσκοπία και τις πληθωριστικές πιέσεις που προέκυψαν από τη διεθνή αύξηση των επιτοκίων. Αξίζει να θυμηθούμε ότι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων και τροφίμων, με άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών και στην Ελλάδα, η πρόταση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα ήταν να υπάρξουν δραστικές μειώσεις στον ΦΠΑ. Ένα μέτρο που δεν συγκέντρωνε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και του τότε οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Η ΕΛΛΑΔΑ δεν ακολούθησε μια τέτοια στρατηγική, αλλά την υιοθέτησε η Ισπανία. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ αρνητικό για τη Μαδρίτη, αφού μειώθηκαν τα δημόσια έσοδα, αλλά απορροφήθηκε η μείωση από την αγορά, χωρίς να μειωθούν οι τιμές που τελικά αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στην Ελλάδα, όπου δεν εφαρμόσθηκε τέτοια έκτακτη πολιτική. Στην παρούσα φάση ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας, εξελίσσοντας κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης, πιέζει την Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους σε πολυεθνικές εταιρείες και αλυσίδες σουπερμάρκετ για εναρμονισμένες πολιτικές ή κερδοσκοπία κάποιων εξ αυτών. Το ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με δημόσια τοποθέτησή του προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν πρόστιμα σε πολυεθνικές που κερδοσκοπούν στη χώρα μας, αυξάνοντας τις τιμές αναλογικά περισσότερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποτέλεσε σε αρχική φάση μέγιστη πίεση.
ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ εξάλλου συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας και αφού προκλήθηκε από τα κόμματα της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, απάντησε ότι η προσπάθεια είναι συνεχής για τον περιορισμό της. Μάχες χάνονται και μάχες κερδίζονται, σημείωσε χαρακτηριστικά. Είναι απαραίτητο σε συνθήκες δύο πολέμων πλέον και σε περιβάλλον αστάθειας και ρευστότητας να υπάρχει εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές επιλογές, που έχουν αποδειχθεί και ρεαλιστικές και διορθωτικές στις κερδοσκοπικές πιέσεις της αγοράς.