– Θα σταθώ, λοιπόν, στα ντεσού της επιτυχημένης διοργάνωσης της συνεδρίασης της ΕΚΤ από την ΤτΕ, η οποία ήταν γεγονός τεράστιας προβολής για την Ελλάδα. Κι αυτό, όχι επειδή συνέπεσε με την επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ούτε λόγω του ηλιόλουστου αττικού ουρανού ή της ρομαντικής πανσελήνου με θέα την Ακρόπολη, που απόλαυσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Ήταν το άψογο της διοργάνωσης, που μου θύμισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Και για να μη με θεωρείτε υπερβολικό, θα σας αποκαλύψω όλο το παρασκήνιο της διοργάνωσης, η οποία είχε ξεκινήσει να προετοιμάζεται έναν χρόνο πριν. Τότε που στη Φρανκφούρτη αποφασιζόταν η κατανομή των χωρών που θα αναλάμβαναν τις επόμενες εκτός έδρας ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ. Εκεί, λοιπόν, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υπέβαλε την υποψηφιότητα της Αθήνας για το 2023 και αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Καθόλου αμελητέα πρώτη νίκη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες και η Κριστίν Λαγκάρντ όλο και κάποιες ανησυχίες θα είχαν για την υποδοχή τους στην Αθήνα μετά τα χρόνια των μνημονίων.
–Το αποτέλεσμα της απόλυτα επιτυχημένης διοργάνωσης δικαίωσε τον Γιάννη Στουρνάρα (ο οποίος, μαθαίνω, έλαβε χθες και ευχαριστήρια, πολύ προσωπική επιστολή από την Κριστίν Λαγκάρντ), αλλά ήταν και αποτέλεσμα ενός καλοκουρδισμένου μηχανισμού για την προετοιμασία και τον συντονισμό του project, στον οποίο συμμετείχαν όλο το προσωπικό της ΤτΕ, το ΙΤ, η Ασφάλεια, η σύνδεση με την ΕΛ.ΑΣ., το Μέγαρο Μαξίμου, την ιδιωτική εταιρεία security κ.λπ. Όμως, τα ιδιαίτερα εύσημα πρέπει να αποδοθούν σε τρεις ανθρώπους, που δούλεψαν άοκνα για τη διοργάνωση τους τελευταίους έξι μήνες. Στην υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, στον γενικό διευθυντή Λειτουργιών της ΤτΕ, Γιώργο Πάσχα, και τη διευθύντρια του Γραφείου του Διοικητή, Αλίκη Δουλή. Η τελευταία σήκωσε τεράστιο οργανωτικό και επικοινωνιακό βάρος τους τελευταίους 8-10 μήνες για να υλοποιηθεί επιτυχώς το project. Και μόνο ότι έγιναν 188 συσκέψεις λέει πολλά. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι επόμενες χώρες που θα φιλοξενήσουν τις εκτός έδρας συνεδριάσεις της ΕΚΤ, η Σλοβενία το 2024 και η Ιρλανδία το 2025, εγκατέστησαν ήδη μόνιμα στην ΤτΕ επιτροπές για την απόκτηση τεχνογνωσίας.
–Το project της ΤτΕ για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα δεν ήταν ένα, αλλά τέσσερα, τα οποία, εκτός των άλλων, απαίτησαν και ολικό χωροταξικό lifting στο κτίριο της Πανεπιστημίου: η αίθουσα της συνεδρίασης στον δεύτερο όροφο, ο ξενώνας όπου δόθηκε το επίσημο δείπνο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, με την παρουσία και του πρωθυπουργού, η ταράτσα όπου βγήκε η οικογενειακή φωτογραφία των 25 κεντρικών τραπεζιτών και η αίθουσα της συνέντευξης Τύπου στο ισόγειο. Πέραν αυτών, υπήρχε και το πρόγραμμα ψυχαγωγίας, με επίσκεψη στην Ακρόπολη και το Μουσείο της, καθώς και δύο δείπνα, στην «Ιθάκη» και το «Delta» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στο δεύτερο έμαθα ότι έγινε τρελό κέφι και γέλιο. Όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες χόρεψαν συρτάκι, με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος να το χορεύει σε στυλ Μακαρένα.
–Και επειδή δεν θέλω να αφήσω «παραπονεμένη» από τη στήλη την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ασχολήθηκα την περασμένη εβδομάδα, θα σας αποκαλύψω και ένα στιγμιότυπο από τις βόλτες της στα πέριξ Συντάγματος και ΤτΕ. Εκεί λοιπόν που περπατούσε συνοδεία του liaison officer, Γιώργου Τσίμα, στελέχους ασφαλείας της ΤτΕ, μια κυρία που πωλούσε κάστανα την αναγνώρισε και της πρόσφερε κάστανα. Η Κριστίν ευχαρίστησε, αλλά δεν ήθελε να τα πάρει, γιατί, όπως είπε, δεν είχε πάνω της ψιλά. Βγάζει ο Γιώργος Τσίμας ένα 20ευρο να πληρώσει τη γυναίκα, η οποία όμως αρνιόταν να δεχτεί πληρωμή για το κέρασμά της στην Κριστίν Λαγκάρντ. Η τελευταία πήρε τα κάστανα, αλλά φρόντισε να στείλει την επόμενη μέρα στην κυρία μια πολύ ωραία, ευχαριστήρια ανθοδέσμη.
Εμπιστευτικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη στήλη του powergame.gr