–Με ανοιχτά χαρτιά παίζεται πλέον το παιχνίδι για την πώληση του 9% της Alpha Bank που ελέγχει σήμερα το ΤΧΣ. Η τιμή των 1,33 ευρώ που ανακοινώθηκε επίσημα ότι προσφέρει η UniCredit ισοδυναμεί με έσοδα 280.813.937 ευρώ για το Ταμείο. Όμως, το γεγονός ότι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα τρέχει διαγωνιστική διαδικασία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε για αντιπροσφορά από έτερο ενδιαφερόμενο είτε για βελτίωση του τιμήματος από τους Ιταλούς.
–Να σας πω την αλήθεια, δεν βλέπω γύρω γύρω κανέναν άλλο που να θέλει να μπει σφήνα στη UniCredit, την οποία άλλωστε θα προτιμούσαν ως αγοραστή και η κυβέρνηση και η διοίκηση της Alpha, επειδή ακριβώς είναι ευρωπαϊκή τράπεζα και όχι fund. Πιο πιθανό μου ακούγεται το σενάριο να δούμε να ανεβαίνει πιο ψηλά το τίμημα των Ιταλών, ώστε να «πιάσει» τα 300.000.000 ευρώ.
*«Σήμα» για σορτάρισμα των ευρωπαϊκών τραπεζών έδωσε πλέον η JP Morgan, εκτιμώντας ότι η άνοδος των μετοχών τους κορυφώνεται μαζί με τα κέρδη από τα αυξημένα επιτόκια. Στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, πάντως, οι τράπεζες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, «παράγουν» ειδήσεις, προσελκύουν κεφάλαια και διατηρούν ενεργό το αγοραστικό σήμα για βελτίωση αποτιμήσεων.
–Δεν ξέρω με τη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα μεταξύ Δύσης και Κίνας, κατά πόσο αισθάνονται ευτυχείς στην κυβέρνηση που την ερχόμενη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη χώρα του Δράκου για να δει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ συνοδεία υπουργών που θα έχουν συναντήσεις επί οικονομικών-επενδυτικών θεμάτων. Είναι λεπτή η θέση της χώρας μας, η οποία πάντως οφείλει -και καλώς πράττει- να ακολουθεί πολιτική ανοικτών θυρών. Το ίδιο κάνει και ο Μπάιντεν, ο οποίος επίσης θα συναντηθεί προσεχώς με τον Σι Τζινπίνγκ για τα «μεγάλα» θέματα. Από την άλλη, βλέπω τους Κινέζους να χαίρονται πολύ για την οικονομική άνθηση της Ελλάδας. Χθες μάθαμε ότι δύο από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της χώρας (China Lianhe και Chengxin Credit Rating Group) αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα. Η κινεζική πρεσβεία έστειλε μάλιστα συγχαρητήρια ανακοίνωση, υποσχόμενη περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στενότερη εμπορική συνεργασία…
*Στην Κύπρο «χτύπησε» αυτή τη φορά η HELLENiQ ENERGY με νέα εξαγορά έξι φωτοβολταϊκών πάρκων 26 MW, διπλασιάζοντας σχεδόν στα 40 MW το χαρτοφυλάκιό της εκεί.
–Η Crown Hellas Can, θυγατρική της φερώνυμης αμερικανικής πολυεθνικής, ανήκει στην κατηγορία των ελληνικών βιομηχανιών που «έχασε το τρένο» του εκσυγχρονισμού. Δεν επένδυσε σε νέες μονάδες προϊόντων υψηλής ζήτησης και παρά τον τζίρο των 185.000.000 ευρώ διακόπτει την παραγωγή μπουκαλιών αλουμινίου στο εργοστάσιο της Πάτρας, βγάζοντας σε εθελουσία 160 εργαζόμενους, ενώ καταργεί μια γραμμή παραγωγής στην Κόρινθο. Ενεργειακό κόστος, χαμηλή ζήτηση, αλλά και αβελτηρία νέων επενδύσεων είναι οι λόγοι πίσω από το λουκέτο.
–Μιλώντας για το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία, η χθεσινή συνάντηση μεταξύ ΣΕΒ και Θ. Σκυλακάκη οδήγησε στην κλασική ελληνική συνταγή «να φτιάξουμε μια επιτροπή να μελετήσει το πρόβλημα»…
Ο… ντετέκτιβ