Ο «μαγνητισμός» του Takis στην Αθήνα και την Άνδρο

Τα highlights της έκθεσης-αφιέρωμα στον μεγάλο γλύπτη του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του στα δύο μουσεία του
11:13 - 17 Απριλίου 2025

Πρωτοπόρος, διεθνούς φήμης καλλιτέχνης, ο Takis (1925-2019) συνέδεσε τέχνες κι επιστήμη, αξιοποιώντας -ευφυώς- στοιχεία της φύσης, μαζί και της φυσικής, στη γλυπτική του. Ως σούπερ σταρ των εικαστικών, έχει πάει την Ελλάδα παντού, καθιστώντας -με το έργο του- παγκόσμιο, το βαθιά ελληνικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διπλή έκθεση έργων τού κατά κόσμον Παναγιώτη Βασιλάκη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, την οποία διοργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, αποτελεί μείζον καλλιτεχνικό γεγονός.

Στην ουσία, πρόκειται για μεγάλη αναδρομική έκθεση-ρετροσπεκτίβα, που θα πραγματοποιηθεί -μεταξύ 22 Ιουνίου και 2 Νοεμβρίου- στα μουσεία του ιδρύματος σε Αθήνα και Άνδρο. Την πολύπτυχη αυτή έκθεση έχει επιμεληθεί η Μαρία Κουτσομάλλη Μορώ, υπεύθυνη συλλογών του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, και ο Τόμπι Καμπς, επικεφαλής της Modernist Collection της Πινακοθήκης του Αμβούργου (Hamburger Kunsthalle) και ειδικός στο έργο του Takis.

«Sphères électro-magnétiques» (Ηλεκτρομαγνητικές σφαίρες)

Στα της έκθεσης στις Κυκλάδες, στην Άνδρο (του), σηματοδοτεί και την επαναλειτουργία της ανανεωμένης Παλαιάς Πτέρυγας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιδρύματος όλοι οι χώροι των περιοδικών εκθέσεών του θα αφιερωθούν αποκλειστικά σε εκείνον.

Μαγνητισμός

Από την άλλη, καθώς ήδη από το 1959 ο Takis είχε αντιληφθεί την αποφασιστική σημασία του μαγνητισμού στην τέχνη, η παρουσίαση των έργων του Μουσείου της Αθήνας θα επικεντρώνεται στο πάθος του γι’ αυτόν, τον οποίο χρησιμοποιούσε σε διαφορετικής προσέγγισης έργα όπως «Télésculptures», «Sphères électro-magnétiques», «Musicales», «Murs magnétiques» και «Isidos Plants».

«Κίτρινος μαγνητικός τοίχος», 1976

Tip: Η έκθεση θα συμπληρώνεται με βιντεοπροβολές εφήμερων έργων, όπως το «Υδρομαγνητικό Γλυπτό» του 1969 ή τα «Παιχνίδια» του 1972, ενώ θα παρουσιαστεί και η περφόρμανς – ορόσημο «The Impossible – A Man in Space», που πραγματοποιήθηκε το 1960 στην γκαλερί Iris Clert στο Παρίσι, αφήνοντας εποχή.

«Magnetic Attractions»

Extra tip: Στην Άνδρο η έκθεση θα χωρίζεται σε δύο τμήματα, καθώς στην ανακαινισμένη Παλαιά Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιαστεί εκτενώς η ενότητα των Signals, εμβληματικά έργα φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά όπως μπρούτζος, μάρμαρο ή ανοξείδωτο ατσάλι που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διεθνή καταξίωση του Takis. Στη δε Νέα Πτέρυγα θα ακολουθηθεί μια χρονολογική προσέγγιση δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ακολουθήσουν την εξέλιξη του καλλιτέχνη.

Αξίζει, ακόμη, να σημειώσουμε ότι σημαντική θέση θα καταλαμβάνει και η παραμονή του σπουδαίου δημιουργού στο Πανεπιστήμιο του MIT όπου δημιούργησε το 1969 το «Sea Oscillation Hydrodynamics», εγκαινιάζοντας με αυτό μία λαμπρή περίοδο καταξίωσης στην Αμερική. Και για φινάλε, μια αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στα περίφημα ερωτικά του έργα, καθώς και στην πολύ ιδιαίτερη σχέση του με τη μουσική.

Εφημερίδα Απογευματινή