Στο φως αρχαιοελληνικό γυμναστήριο στον Ακράγαντα της Σικελίας

Το μνημειακό γυμναστήριο του 2ου αιώνα π.Χ. περιλάμβανε εκτός από πισίνα και ιπποδρόμιο και στεγασμένο, ημικυκλικό αμφιθέατρο
12:10 - 16 Απριλίου 2025

Αν νομίζατε πως οι αρχαίοι Έλληνες πήγαιναν στο γυμναστήριο μόνο για… κοιλιακούς, ο Ακράγας έρχεται να σας διαψεύσει θεαματικά! Στο σημερινό Αγριτζέντο της Σικελίας, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρχαίο… campus. Εκτός από πισίνα και ιππόδρομο, το μνημειακό γυμναστήριο του 2ου αιώνα π.Χ. περιλάμβανε και στεγασμένο, ημικυκλικό αμφιθέατρο, χωρητικότητας 150-200 ατόμων: ήρθε στο φως τώρα το auditorium, η αίθουσα διαλέξεων που περιλάμβανε παγκάκια στους τοίχους για όσους ήθελαν να «ιδρώσουν» και πνευματικά.

Ο αρχαιοελληνικός αυτός χώρος ανακαλύφθηκε από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων και αποτυπώνει το μεγαλείο του πολιτισμού στον Ακράγαντα με ελληνική υπογραφή: Το βασίλειο ιδρύθηκε το 582 π.Χ. από Έλληνες της Γέλας, έζησε στιγμές δόξας υπό τον τύραννο Θήρωνα, οι κάτοικοί του νίκησαν τους Καρχηδόνιους στη μάχη της Χιμέρας και τίμησαν τους θεούς με τεράστιους ναούς – όπως αυτός του Ολυμπίου Διός, ο μεγαλύτερος δωρικός ναός του ελληνικού κόσμου. Η αναζήτηση του θεάτρου ξεκίνησε τον 20ό αιώνα με τον αρχαιολόγο Πίρο Μαρκόνι και τον θαυμαστή της αρχαιότητας Βρετανό λοχαγό Alexander Hardcastle, που χρηματοδοτούσε τις ανασκαφές από τη βίλα του -τη Villa Aurea- ανάμεσα σε αρχαίους ναούς.

Εφημερίδα Απογευματινή