Ελλάς – Κίνα συμμαχία στον πολιτισμό

Οι επαφές της Λίνας Μενδώνη στην ασιατική υπερδύναμη και τα εγκαίνεια της έκθεσης «Δαίδαλος: Μύθοι της Κρήτης»
12:17 - 15 Απριλίου 2025

Πολυεπίπεδη ενίσχυση πολιτιστικών δεσμών με την Κίνα. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κρατών. Φυσικά, και για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Daedalus, legends of Crete – Δαίδαλος: Μύθοι της Κρήτης», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, με το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης, στο Πεκίνο, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση του κινεζικού μουσείου.

Έχουμε, λοιπόν, ήδη νέα: Μετά τη συνάντηση με τον Gao Xiang, πρόεδρο της κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών (CAAS) και την ανακοίνωση της ίδρυσης -τον περασμένο Νοέμβριο- κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, συζήτησαν τώρα την επίσημη έναρξη της δραστηριότητας της Σχολής. Επίσης, τη συνδιοργάνωση συνεδρίου για τη συγκριτική μελέτη των μυθολογιών των δύο χωρών, καθώς και τη μετάφραση λογοτεχνικών έργων σε ελληνικά και κινεζικά, αντίστοιχα.

Στο ίδιο πλαίσιο η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στο Σιάν -αφετηρία του αρχαίου «δρόμου του μεταξιού»- με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας Shaanxi Xu Mingfei, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη δικαιοδοσία του ανήκει το Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Qinshihuang, με το οποίο συνεργάζεται ήδη το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από κοινού, άλλωστε, καθώς και με την υποστήριξη του Tsinghua Heritage Institution of Digitalization, δημιουργήθηκε η ψηφιακή έκθεση «Παράλληλος Χωροχρόνος: Γνωρίστε τον Πήλινο Στρατό στην Ελλάδα». Από τη δεύτερη συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού, προέκυψε η ανακοίνωση της επίσκεψης του Xu Mingfei στην Αθήνα, εντός του μήνα, για να ενημερωθεί από ειδικούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για τις μεθόδους αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης ως βέλτιστη πρακτική.

Η κυρία Μενδώνη επισκέφθηκε το Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγ, μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά, εκ μέρους των Κινέζων εξπέρ, στα στοιχεία ελληνικής τεχνοτροπίας στα πήλινα αγάλματα: αυτό αναδεικνύει τις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις με την Ελλάδα, ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Εφημερίδα Απογευματινή