Έργα 40.000.000 ευρώ (!) πραγματοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου, με την ακριτική περιοχή να έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό εργοτάξιο. Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η αποκατάσταση/διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τριών μεταβυζαντινών εκκλησιών στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου: αυτών του Αγίου Αθανασίου Μεταξάδων, του Αγίου Παντελεήμονα Παλιουρίου και του Αγίου Αθανασίου Αλεποχωρίου. Το «λίφτινγκ» υλοποιείται, σημειώνουμε, από το υπουργείο Πολιτισμού διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη μορφολογική αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη της Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου στον ιστό της σύγχρονης πόλης. Το έργο -στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη του Κάστρου- πραγματοποιείται με σκοπό την αποκατάσταση του μνημειακού συνόλου. Ακόμη, με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες προστασίας, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Τεμένους Βαγιαζήτ.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Πολιτισμού, πρόσφατα, στο πλαίσιο του κυβερνητικού στρατηγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της περιοχής υλοποιεί στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου έργα 40.000.000 ευρώ περίπου, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Προτεραιότητα, για εμάς, αποτελούν τα έργα στο Διδυμότειχο στοχεύοντας στη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής του ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το έργο της αποκατάστασης των τριών μικρών ναών μεταβυζαντινής εποχής, στην περιοχή της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου. Στον σχεδιασμό μας εντάσσεται και η αποκατάσταση του Κάστρου του Διδυμοτείχου. Μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα ακολουθήσει η διαδικασία υλοποίησης του έργου, όπως έχουμε δεσμευτεί».
Εφημερίδα Απογευματινή