Η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» φτάνει στη Σαντορίνη: Μια μοναδική ματιά στην ιστορία των γυναικών των Κυκλάδων

Η έκθεση, που θα μεταφερθεί στη Σαντορίνη το καλοκαίρι του 2025, περιλαμβάνει 180 μοναδικά εκθέματα από όλα σχεδόν τα νησιά των Κυκλάδων
15:00 - 9 Απριλίου 2025

Η πολυαναμενόμενη έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», η οποία πραγματοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα μεταφερθεί στη Σαντορίνη το καλοκαίρι του 2025, μετά την παρουσίασή της στην Αθήνα. Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, θα εγκαινιαστεί στις 13 Ιουνίου 2025 και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2025.

Η μετάβαση της έκθεσης στη Σαντορίνη αποτελεί την πρώτη δράση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη το 2024, με σκοπό την ανάδειξη του κυκλαδικού πολιτισμού. Η έκθεση περιλαμβάνει 180 μοναδικά εκθέματα από όλα σχεδόν τα νησιά των Κυκλάδων, με πολλά από αυτά να παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός της περιοχής.

Η ιστορία των γυναικών στις Κυκλάδες

Η έκθεση αναδεικνύει τον ρόλο των γυναικών στις Κυκλάδες από την αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα, με εκθέματα που περιλαμβάνουν μαρμάρινα ειδώλια, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα, τοιχογραφίες και άλλα αντικείμενα. Τα εκθέματα προέρχονται από τα μουσεία και τις συλλογές νησιών όπως η Αμοργός, η Νάξος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Σύρος και πολλά άλλα. Μεταξύ των πιο σημαντικών εκθεμάτων ξεχωρίζουν η Κόρη της Θήρας, μία από τις ελάχιστες ακέραιες αρχαϊκές φιγούρες, και η τοιχογραφία «Γυναίκες στο Άδυτο» από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που αποτυπώνει τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή της εποχής.

Η έκθεση εξετάζει τη θέση των γυναικών στις κοινωνίες των Κυκλάδων, φέρνοντας στο φως ιστορίες που αφορούν τη θρησκεία, την πολιτική, τον πόλεμο, την οικονομία και την οικογένεια. Οι γυναίκες που παρουσιάζονται στην έκθεση περιλαμβάνουν θεότητες, ιέρειες, έμπορους, διανοούμενες, μάγισσες, αλλά και καθημερινές γυναίκες που είχαν ρόλους σημαντικούς για την κοινωνία τους, παρά τις περιορισμένες αναφορές σε αυτές.

Επιμελητές

Η έκθεση επιμελούνται ο Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και οι επιστημονικοί διευθυντές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Δρ. Παναγιώτης Ιωσήφ και Δρ. Ιωάννης Φάππας. Αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος της στρατηγικής για την ενίσχυση της μελέτης και προβολής του κυκλαδικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.