Η Ύδρα, η βάρκα, η λαϊκή αγορά… Και ο Παναγιώτης Τέτσης. Το έργο του χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα, δυναμικές πινελιές, ελληνισμό που διακρίνεται από τα ηλιόλουστα τοπία και το απέραντο γαλάζιο της χώρας μας – στοιχεία που συστηματικά αποτύπωνε στον καμβά. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Παναγιώτη Τέτση (1925-2016), η Εθνική Πινακοθήκη εγκαινιάζει στις 10 Απριλίου (στις 7.30 μμ,) τη μεγάλη αναδρομική έκθεση-ρετροσπεκτίβα «Η εμμονή του βλέμματος» αφιερωμένη στη δημιουργική πορεία του σπουδαίου εικαστικού.
Άλλωστε, ο Τέτσης, ζωγράφος, χαράκτης, δάσκαλος, ακαδημαϊκός, υπήρξε από τους σπουδαιότερους δημιουργούς, που με το έργο και τη διδασκαλία τους διαμόρφωσαν -όσο λίγοι- την ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τη δημιουργική πορεία του και να εστιάσει στην ιδιαίτερη ματιά με την οποία, δίνοντας έμφαση στο φως και το χρώμα, πραγματεύεται τα θέματά του – μάλλον με… εμμονική προσήλωση.

Η περίφημη «Λαϊκή αγορά» (του) και η φωτολουσμένη Ύδρα αποτελούν εξαίρετη εισαγωγή για τον επισκέπτη, στον μικρόκοσμό του. Ακολουθεί «κατάδυση» στο έργο του με θέματα όπως οι ποδοσφαιριστές, οι κήποι, οι μπαλκονόπορτες, οι καρέκλες, τα ναυπηγεία, τα τοπία της Σίφνου, τα τραπέζια, τα τοπία και τα βράχια -πάλι της Ύδρας του-, τα πορτρέτα των φίλων, οι νεκρές φύσεις, τα πεύκα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 160 έργα, τα περισσότερα πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, ακουαρέλες, παστέλ. Προέρχονται κυρίως από δωρεές του (1997-2015) στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και από 64 έργα συλλογών, θεσμικών και ιδιωτικών.

Η επιλογή έχει σκοπό να προβάλλει είτε την «εμμονική» του ματιά με την οποία παρατηρούσε το περιβάλλον του και το μετουσίωσε εικαστικά είτε να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής του παραγωγής και τεχνοτροπίας. Το αποτέλεσμα είναι απαράμιλλο!
Εφημερίδα Απογευματινή