Στο Μουσείο Prado, η τέχνη και η απάτη μπλέκονται σε μια ανατροπή που θα έκανε ακόμη και τον ίδιο τον Καραβάτζιο να ανατριχιάσει. Τον περασμένο Μάιο, όπως είχε γράψει η «Α», ένας πίνακας που θεωρούνταν χαμένος -ύστερα από επιμέρους αναλύσεις κι ενθουσιώδεις δηλώσεις ειδικών- αποδόθηκε στον θρυλικό Ιταλό ζωγράφο. Ο πίνακας, που προηγουμένως είχε πιστωθεί στον Ισπανό Χοσέ ντε Ριμπέρα, έτσι βρέθηκε να φέρει την υπογραφή του Καραβάτζιο, προκαλώντας αίσθηση στους απανταχού φιλότεχνους.
Αλλά η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Τώρα, με νέα σκαναρίσματα και τεχνικές ψηφιακής ανάλυσης, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι ο πίνακας δεν ήταν τελικά του Καραβάτζιο, διαψεύδοντας έτσι τις προγενέστερες εκτιμήσεις. Στο επίκεντρο τώρα βρίσκεται έμπορος τέχνης που φέρεται να είχε εμπλακεί σε απάτη, προκειμένου να δημιουργήσει ψευδή αίσθηση γύρω από το έργο. Ο λόγος; Συζητιέται. Όπως και να ‘χει, η περίπτωση έχει σοκάρει τους εικαστικούς κύκλους, αλλά και τους συλλέκτες.
Αναδεικνύει εκ νέου τους κινδύνους του κόσμου των έργων τέχνης, όπου το όριο μεταξύ αυθεντικότητας και απάτης παραμένει εξαιρετικά λεπτό… Εμείς βέβαια σάς έχουμε δώσει τoν πεντάλογο της διάκρισης του πλαστού από το αυθεντικό. Αν δεν τον έχετε πρόχειρο, αναζητήστε τον στο site μας (iapogevmatini.gr).
Εφημερίδα Απογευματινή