Ελληνικός πάπυρος και πυραμίδα 2.200 ετών ανακαλύφθηκαν στο «Σπήλαιο του Τρόμου» στην έρημο της Ιουδαίας, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Πρόκειται για περιοχή «χρυσωρυχείο», αναφέρει το έγκριτο πολιτιστικό site La Brújula Verde, «αποδεικνύοντας την έντονη επιρροή που ασκούσαν οι Έλληνες σε Αιγύπτιους και Εβραίους».
Πάπυρος, συγκεκριμένα, με αρχαία ελληνικά, που χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο, επί βασιλείας Πτολεμαίου και Αντιόχου ΙV, μπρούτζινα νομίσματα, αλλά και αγγεία, ξύλινα εργαλεία, δερμάτινα αξεσουάρ, όπλα, βρέθηκαν στην έρημο Ναχάρ Ζοχάρ, ύστερα από έρευνα ομάδας εντεταλμένης από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η οποία εκτείνεται σε 180 χιλιόμετρα και σε 900 σπηλιές. Σε εκείνο δηλαδή το κομμάτι γης που η αρχαιολογική κοινότητα αποκαλεί «Σπήλαιο του Τρόμου». Ο λόγος είναι ότι μόνιμο πρόβλημα αποτελούν οι λεηλασίες και οι παράνομες ανασκαφές από αρχαιοκάπηλους.
Τα νομίσματα και ο πάπυρος υποδεικνύουν ότι η πυραμίδα ξεκίνησε να χτίζεται την ελληνιστική περίοδο. Οι ανασκαφές παραμένουν εν εξελίξει, με τους αρμόδιους ερευνητές να μην έχουν ακόμα καταλήξει στα υλικά με τα οποία φτιάχτηκε. Επισημάνθηκε ότι διαθέτει ταφική δομή, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι ενδεχομένως χρησιμοποιείτο ως φυλάκιο από το οποίο παρακολουθούνταν τα διερχόμενα από το σημείο καραβάνια. «Η διερεύνηση της ερήμου της Ιουδαίας είναι από τα σημαντικότερα προγράμματα όλων των εποχών στην ιστορία του Ισραήλ», δήλωσε ενθουσιασμένος ο επικεφαλής της Αρχής Αρχαιοτήτων της χώρας, Ιλάι Εσκουσίντο. «Οι συγκεκριμένες ανακαλύψεις είναι μοναδικές – και εξαιρετικής σπανιότητας» προσέθεσε.
Προ τετραετίας, στη διάρκεια επιχείρησης με στόχο την αποτροπή των λεηλασιών στις σπηλιές, Εβραίοι πάλι αρχαιολόγοι εντόπισαν τμήμα βιβλικού πάπυρου. Ήταν το πρώτο παρόμοιο εύρημα από τις αρχές των 60s, όταν άλλα κομμάτια και περίπου 40 σκελετοί, καθώς και άριστα διατηρημένο υφαντό καλάθι που χρονολογείται 10.500 χρόνια πριν και θεωρείται το παλαιότερο στον κόσμο, εντοπίστηκαν στο μεταγενέστερα αποκαλούμενο «Σπήλαιο του Τρόμου». Τώρα, με τον πάπυρο στα ελληνικά, καθώς και με την πυραμίδα που θεωρείται ό,τι σημαντικότερο έχει εντοπιστεί στην περιοχή, το πρότζεκτ φαίνεται πως αποδίδει. Η αγωνιώδης, για την επιστημονική κοινότητα, έρευνα εντάσσεται στο κοινό πλάνο -του 2017- των υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Κοινοτικής Αρχής Ιουδαίας-Σαμάρειας και της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων. Λόγω επικείμενης ζέστης, θα συνεχιστεί αυτήν και την επόμενη εβδομάδα.