Η αρχαία Ελλάδα έχει την τιμητική της στο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο στην Αλεξάνδρεια, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες έπειτα από 18 χρόνια εκτενών εργασιών ανάπλασης. Είναι το μεγαλύτερο συναφές μουσείο της Μεσογείου και δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, που κάποτε έσφυζε από Έλληνες. Πρόκειται για τεράστιο ελληνοπρεπές κτίριο που συνεχίζει να αναδεικνύει τις πρόσφατες δόξες της εκεί παροικίας. Αναγράφοντας μάλιστα στην πρόσοψή του -με κεφαλαία ελληνικά γράμματα- τη λέξη «Μουσείον».
Η πρόσοψη του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου της Αλεξάνδρειας με τη χαρακτηριστική ελληνική επιγραφή
Με 27 αίθουσες και 20.000 αντικείμενα, το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της Αλεξάνδρειας έρχεται να αναδείξει το πνευματικό και το καλλιτεχνικό κράμα των αρχαίων αιγυπτιακών, ελληνικών, ρωμαϊκών, κοπτικών και βυζαντινών πολιτισμών – ένα υπέροχο στη σύλληψη και την εφαρμογή μουσείο, που λειτούργησε πρώτη φορά το 1895.
Προτομές και αγάλματα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο του μουσείου
Η εκκίνηση αυτού του γεμάτου συγκινήσεις εκθεσιακού περιπάτου γίνεται από τον 5ο π.Χ. αιώνα για να περάσει στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να παρακολουθήσει την ιστορική πορεία της περιοχής φτάνοντας έως τη βυζαντινή περίοδο και τον 6ο μ.Χ. αιώνα.
Ιδιαίτερη θεματική κατηγορία συνιστούν τα ταφικά έθιμα και η εξέλιξή τους από την ελληνική και ρωμαϊκή εποχή έως το Βυζάντιο. Επιτύμβιες στήλες, πορτρέτα Φαγιούμ, μούμιες, φυλαχτά και σαρκοφάγοι «μιλούν» για τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους της Αλεξάνδρειας και της Αιγύπτου. Χωρίς φυσικά να παραλείπονται η βυζαντινή και η κοπτική τέχνη, που αναδεικνύονται μέσα από διακριτικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, όπως ζωφόροι, διακοσμήσεις οροφής, βάσεις κιόνων, κιονόκρανα, νομίσματα και μία σειρά από υπέροχα μωσαϊκά.
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στα εγκαίνια του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου Αλεξάνδρειας στις 11 Οκτωβρίου
Στην ιδιαίτερα φιλόδοξη έκθεση καλύπτονται θέματα όπως το κράτος και η ζωή στην Αίγυπτο κατά την πτολεμαϊκή και τη ρωμαϊκή εποχή και βέβαια η καθημερινή ζωή, η θρησκεία και η λατρεία κατά την ελληνική και τη ρωμαϊκή εποχή. Αποτυπώνονται έτσι όλες εκείνες οι παράμετροι που έμελλε να συναποτελέσουν την πολυπολιτισμική πόλη-υπόδειγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.