Ένα κρυμμένο μυστικό 3.000 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον τάφο του Τουταγχαμών. Η ανακάλυψη του τάφου, το 1922, ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα του εικοστού αιώνα. Ήταν τότε που ο νεαρός φαραώ βρέθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου, μαζί με περισσότερους από 5.000 ανεκτίμητους θησαυρούς, συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής χρυσής μάσκας του.
Αλλά, ο τάφος του Τουταγχαμών εξακολουθεί να αποκαλύπτει μυστικά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο δρ Νίκολας Μπράουν, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, υποστηρίζει ότι η σημασία ενός φαινομενικά ταπεινού συνόλου αντικειμένων στον τάφο, είχε αγνοηθεί. Σε μελέτη του (που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Egyptian Archaeology») εξηγεί την πραγματική λειτουργία των πήλινων δίσκων και των ξύλινων ραβδιών που είναι τοποθετημένα κοντά στη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών: ήταν μέρος ενός τελετουργικού!
Πράγματι, οι πήλινοι δίσκοι και τα ραβδιά αποτελούσαν μέρος της «οσιριανής ταφικής τελετής» που αφορούσε τον Όσιρι, τον θεό του κάτω κόσμου, στην οποία πρωτοστάτησε ο ίδιος ο Τουταγχαμών. Αν και ανέβηκε στον θρόνο ως νεαρό αγόρι το 1332 π.Χ. και πέθανε μια δεκαετία αργότερα, ο Τουταγχαμών είναι ένας από τους πιο γνωστούς φαραώ λόγω των μυθικών θησαυρών που ανακαλύφθηκαν από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, πριν από έναν αιώνα.

«Κατά την ανασκαφή του τάφου του Τουταγχαμών, εντοπίστηκε τότε στον ταφικό θάλαμο ένα αινιγματικό σύνολο αντικειμένων. Οι πήλινοι δίσκοι και οι τέσσερις ξύλινες ράβδοι -τοποθετημένες σε μικρή απόσταση από το κεφάλι της σαρκοφάγου του φαραώ- χρησιμοποιούνταν για σπονδές, δηλαδή για την τελετουργική έκχυση ποτού ως προσφορά σε μια θεότητα. Επιπλέον, οι ξύλινες ράβδοι, πρέπει να έπαιζαν κεντρικό ρόλο στην τελετουργική αφύπνιση του Τουταγχαμών», αναφέρει ο δρ Μπράουν. Όλα αυτά, καθιστούν τον τάφο ακόμη πιο ενδιαφέροντα, αφού εκτός από τον περίφημο θησαυρό περιλαμβάνει πολύτιμα αντικείμενα που θα βοηθούσαν τον φαραώ, στο μεταθανάτιο ταξίδι του.
Εφημερίδα Απογευματινή