Νέος αέρας πνέει σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού. Ομόφωνα θετικά γνωμοδότησε το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού για την προμελέτη του Εθνικού Αρχαιολογικού καθώς και του Επιγραφικού Μουσείου. Σε αυτό το πλαίσιο, επίκειται «λίφτινγκ» στο Αρχαιολογικό. Οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις από το υπουργείο τα λένε όλα: Νέο κτίριο αναπτύσσεται στον κήπο μπροστά από το ιστορικό κτίριο. Η κύρια είσοδος μεταφέρεται επί της Πατησίων, ενισχύοντας τη σχέση του μουσείου µε την πόλη. Σε δύο υπόσκαφα επίπεδα χωροθετούνται τα εξής: στο πρώτο, χώροι εξυπηρέτησης κοινού, εκδοτήρια, γκαρνταρόμπα, χώροι υγιεινής, εστιατόριο, καφέ με ανεξάρτητη είσοδο, βιβλιοπωλείο, πωλητήριο, αμφιθέατρο, χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και περιοδικές εκθέσεις, ενώ στο δεύτερο, τμήμα των περιοδικών καθώς και οι μόνιμες εκθέσεις.
Στην οροφή του νέου κτιρίου αναπτύσσεται πάρκο, προσβάσιμο σε όλους. Η μελέτη, που αφορά και αξιοποίηση των εκτιθέμενων συλλογών του μουσείου, το αρχαιολογικό υλικό από τις αποθήκες και τα δάνεια από Εφορείες Αρχαιοτήτων και μουσεία, επιχειρεί να συστήσει στον κόσμο και εκείνους που διέσωσαν αρχαιότητες και τις κληροδότησαν σε αυτό. Όπως οι Ελένη Σταθάτου και Μιχαήλ Βλαστός. Στο ίδιο πλαίσιο, ύστερα επίσης από την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων, αναβαθμίζεται το Επιγραφικό Μουσείο: διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών παγκοσμίως, με 14.078 επιγραφές από τον 8ο αιώνα π.Χ. Εφεξής, στο εσωτερικό του θα εκτίθενται 462 επιγραφές και στον αύλειο χώρο 300 μνημεία.
Στα της Εθνικής Πινακοθήκης, τώρα, σχετικά με τα τέσσερα βανδαλισμένα έργα τέχνης -από τον βουλευτή του κόμματος ΝΙΚΗ, Νίκο Παπαδόπουλο-, ανακοινώθηκε ότι «υποβάλλονται σε ενέργειες και διαδικασίες συντήρησης κι αποκατάστασης, όπου παρουσιάζονται φθορές. Παράλληλα, εξετάζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ασφαλούς επανέκθεσής τους». Δρομολογείται, τέλος, και αναβάθμιση μέτρων ασφαλείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), αρχικά με εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Εφημερίδα Απογευματινή