23 γλυπτά του Φειδία σε βίλα της Ρώμης!

Έκθεση με αυθεντικά και αντίγραφα έργων του στην έπαυλη Καφαρέλι
16:01 - 13 Οκτωβρίου 2023

Οι εκθέσεις που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο με αρχαιοελληνικά και βυζαντινά αριστουργήματα έρχονται να υπενθυμίσουν τη θέση της Ελλάδας στην πορεία της δυτικής τέχνης. Μάλιστα θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για μια ιδιότυπη πολιτιστική «διπλωματία» που επαναδιατυπώνει -με έναν απολύτως πειστικό και θεμιτό τρόπο- το αφήγημα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το εξαιρετικά φιλόδοξο αφιέρωμα της Εφορείας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρώμης στους Έλληνες καλλιτέχνες της αρχαιότητας. Υπό τον γενικό τίτλο «Μεγάλοι Δημιουργοί της Αρχαίας Ελλάδας» αρχίζει να παρουσιάζεται από φέτος και θα συνεχιστεί ως το 2027. Η κορδέλα κόβεται με τον κορυφαίο γλύπτη της αρχαιότητας Φειδία! Σε αυτόν είναι αφιερωμένη η ομότιτλη έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαΐου 2024 στη Βίλα Καφαρέλι της Ρώμης, περιλαμβάνοντας -ανάμεσα σε άλλα- 23 έργα που έχουν ζητηθεί από αρχαιολογικά μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων της Ελλάδας.

Η Αθηνά Παρθένος, έργο του Φειδία που βρέθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά το 1880, για αυτό λέγεται και Αθηνά της Βαρβακείου

Εστιάζοντας στον γλύπτη Φειδία, τα δημιουργήματά του και την οικοδόμηση του Παρθενώνα, η έκθεση αρχίζει από… το τέλος. Μιλάει πρώτα για την εδραίωση της φήμης του στην ύστερη αρχαιότητα και στην Αναγέννηση μέχρι τον 19ο αιώνα. Για να προχωρήσει στη συνέχεια στους δασκάλους του, καθώς και στο ανυπέρβλητο έργο του στην Ακρόπολη – περιλαμβάνει τις πρώτες σημαντικές αναθέσεις έως τα γλυπτά του Παρθενώνα και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς.

Tip: Στην ακμή της δόξας του διορίστηκε από τον Περικλή γενικός επόπτης στα έργα που γίνονταν στην Ακρόπολη. Πολλά από τα γλυπτά ήταν ασφαλώς ιδιόχειρα, αλλά και τα υπόλοιπα που έφτιαξαν οι μαθητές του έφεραν τη σφραγίδα της ιδιοφυΐας του.

Extra tip: Στην έκθεση παρουσιάζονται ποικίλες δημιουργίες του Φειδία για την Αθήνα, την Έφεσο και την Ήλιδα. Φυσικά και για το ιερό του Δία στην Ολυμπία, με το χρυσελεφάντινο άγαλμά του, που έμελλε να αναδειχθεί ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Κυρίως όμως εξετάζεται η διαχρονική καλλιτεχνική επίδραση του Φειδία, που και στην τέχνη των ημερών μας είναι εμφανής – κάτι που από μόνο του είναι άξιο θαυμασμού.