«Μαϊμού» Πικάσο και Ρέμπραντ στη Ρώμη

Έφοδος των Ιταλών καραμπινιέρων σε εργαστήριο πλαστών έργων τέχνης - Κατασχέθηκαν 71 πίνακες
11:30 - 21 Φεβρουαρίου 2025
Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική αστυνομία

H έφοδος Ιταλών αστυνομικών σε συνοικία στη Ρώμη είχε αποτέλεσμα την ανακάλυψη ολόκληρου εργαστηρίου όπου φτιάχνονταν κόπιες έργων που «υπογράφονται» από τα σπουδαιότερα ονόματα της τέχνης: η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, η Μέριλιν Μονρόε διά χειρός Άντι Γουόρχολ, αλλά και Πάμπλο Πικάσο και Γκούσταβ Κλιμτ και Ρέμπραντ φιγουράρουν ανάμεσά τους.

Συνολικά, όπως ανακοινώθηκε, επρόκειτο για 71 πίνακες. Το κύκλωμα ανακαλύφθηκε μετά τη καταλυτική συμβολή, στην έρευνα των Αρχών, των ειδικών πλαστογραφίας της Υπηρεσίας Τέχνης στην Ιταλία. Οι τελευταίοι δεν συμμετείχαν απλώς στις έρευνες αλλά ουσιαστικά την κατηύθυναν, έχοντας καιρό τώρα στο στόχαστρο συντηρητή έργων τέχνης, θεωρώντας πως ήταν ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης.

Συνεργαζόμενοι λοιπόν με τις Αρχές, τον παρακολούθησαν, ανακάλυψαν το «κρησφύγετο» και χτύπησαν διάνα. Από τη «λεία» που έχουν πια στα χέρια τους οι καραμπινιέροι, διαβάζουμε ότι πολλοί πίνακες ήταν ανολοκλήρωτοι. Εκεί, εκτός των πινάκων, βρέθηκαν και δεκάδες καμβάδες, μπογιές, σωληνάρια, στένσιλ. Στα περισσότερα ολοκληρωμένα κομμάτια, οι δράστες είχαν πλαστογραφήσει και πιστοποιητικά γνησιότητας. Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι η ιταλική αστυνομία εξάρθρωσε πανευρωπαϊκό δίκτυο πλαστογραφίας, που παρήγε αντίγραφα έργων καλλιτεχνών του επιπέδου των προηγουμένων – αδυναμία εν προκειμένω οι συγκεκριμένοι δράστες έτρεφαν στον Μπάνκσι.

Οι 38 ύποπτοι που συνελήφθησαν φέρονται να είχαν συνάψει συμφωνίες με ιταλικούς οίκους δημοπρασιών για την πώληση των πλαστών έργων. Όπως γράφαμε τότε, είχαν οργανώσει και δύο εκθέσεις Μπάνκσι με δημοσιευμένο κατάλογο σε τοποθεσίες στο Μέστρε, κοντά στη Βενετία, και στην Κορτόνα της Τοσκάνης.

Όσο για τους τωρινούς ήρωες του ιταλικού Τύπου, την ομάδα των ειδικών στην πλαστογραφία του επίσημου ερευνητικού φορέα της κυβέρνησης της γείτονος χώρας, είναι από τις πιο νευραλγικές: Μελετώντας εξονυχιστικά διάφορους πίνακες του 19ου και του 20ού αιώνα, η γνησιότητα των οποίων υπήρξε αμφίβολη, υποψιάστηκαν πως κάτι παράνομο συνέβαινε. Δεν έπεσαν έξω. Για την Ιστορία, πέρα από τους προαναφερόμενους, μιλάμε και για παλαιότερους ζωγράφους, όπως ο Μάριο Πουτσίνι, ο Τζάκομο Μπάλα, αλλά και η Βελγίδα Άννα Ντε Βιρτ.

Εφημερίδα Απογευματινή