Το φαραωνικό Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Φαντασμαγορικά εγκαίνια τον Ιούλιο για το νέο απόκτημα του Καΐρου, που κόστισε 1,2 δισ. δολάρια και στεγάζει περισσότερα από 100.000 ευρήματα
21:00 - 8 Φεβρουαρίου 2025

Αρχαιολόγοι από κάθε γωνιά της υφηλίου το χαρακτηρίζουν ήδη ως το όγδοο θαύμα του κόσμου. Τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (Grand Egyptian Museum – GEM), που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Ιουλίου 2025, αποτελούν ήδη ένα μείζον πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Ίσως και το μεγαλύτερο της χρονιάς που τρέχει. Με μια σειρά μοναδικών εκδηλώσεων σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο, θα ανοίξει επισήμως τις πύλες του αυτό το φαραωνικού τύπου μουσείο, υπό τη διοργάνωση της United Media Services Company, γνωστής για τη διεξαγωγή εντυπωσιακών πολιτιστικών τελετών.

Το νέο μουσείο, συνολικού κόστους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από κρατικά κονδύλια και δάνεια), αναμένεται να αποτελέσει έναν ισχυρό οικονομικό πυλώνα για την Αίγυπτο, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Βρίσκεται δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας (σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων), καταλαμβάνει μια έκταση 500.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ στους χώρους του φιλοξενούνται περισσότερα από 100.000 αρχαιολογικά ευρήματα σε 12 αχανείς αίθουσες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της αιγυπτιακής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όσο για το μέγεθός του είναι όντως εντυπωσιακό: η οροφή φτάνει τόσο ψηλά που πρέπει κανείς να πλησιάσει πολύ κοντά ένα άγαλμα του Ραμσή για να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για έναν κολοσσό ύψους δέκα μέτρων!

Η ιδέα για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δημιουργήθηκε το 2002, με στόχο την άμβλυνση της συμφόρησης στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο και την παροχή μιας υπερσύγχρονης εγκατάστασης για την τεράστια συλλογή αρχαιοτήτων της χώρας. Κάπως έτσι, το 2002 διεξήχθη διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και επιλέχθηκε το σχέδιο από τη Heneghan Peng Architects με έδρα το Δουβλίνο. Ο σχεδιασμός του GEM είναι ταυτόχρονα μνημειώδης και καινοτόμος, ενσωματώνοντας ένα μείγμα σύγχρονων αρχιτεκτονικών στοιχείων με πολιτιστικές αναφορές στην αρχαία κληρονομιά της Αιγύπτου. Ένα τεράστιο αίθριο εισόδου ήδη στεγάζει το κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή Β΄, δημιουργώντας ένα καλωσόρισμα που προκαλεί δέος στους επισκέπτες, ενώ τεράστια παράθυρα και πλατφόρμες θέασης θα προσφέρουν εκπληκτική θέα στις Πυραμίδες της Γκίζας.

ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα αξιοθέατα του μουσείου είναι η πλήρης συλλογή Τουταγχαμών. Αυτοί οι θησαυροί, που ανακαλύφθηκαν το 1922 από τον Χάουαρντ Κάρτερ, θα αποκτήσουν επιτέλους ένα μόνιμο σπίτι αντάξιο της σημασίας τους. Ετοιμαστείτε να θαμπωθείτε από χρυσές σαρκοφάγους, περίπλοκα κοσμήματα και εκπληκτικά ταφικά αντικείμενα. Η συγκεκριμένη μυθική συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 5.000 αντικείμενα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Και, ακόμη, το μουσείο φιλοξενεί την παλαιότερη και μεγαλύτερη ξύλινη βάρκα που έχει βρεθεί ποτέ στην Αίγυπτο, ηλικίας 4.600 ετών – ένα από τα εκθέματα που σίγουρα θα ξεχωρίσουν.

Παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του, το μουσείο άνοιξε πρόσφατα για το κοινό σε δοκιμαστική βάση και τιμήθηκε πρόσφατα από την UNESCO με το βραβείο Prix Versailles, αναγνωριζόμενο ως ένα από τα ομορφότερα μουσεία του κόσμου για το 2024. Και αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Με την τοποθεσία του δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας και την ακαταμάχητη συλλογή του, αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Όλα δείχνουν ότι αυτό το μεγάλο στοίχημα θα κερδηθεί.

Εφημερίδα Απογευματινή