Ένα διαφορετικό βερνισάζ με «Πρίγκιπες»… Ένα μινωικό περιδέραιο, χρυσά και ασημένια κύπελλα, όπλα, αγγεία, κατάλοιπα πανοπλίας, σφραγιδόλιθος από αχάτη με αναπαράσταση μάχης μεταξύ τριών ανδρών μεταφράζονται στα κορυφαία από τα 1.400 κτερίσματα που ανακαλύφθηκαν από την αρχαιολογική σκαπάνη στη σκιά του μεσσηνιακού ανακτόρου του Νέστορα.
Τώρα λοιπόν πρώτη φορά θα εκτεθούν στο κοινό, στο πλαίσιο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Πρίγκιπες της Πύλου – Θησαυροί της Μεσσηνίας της Εποχής του Χαλκού» (θα εγκαινιαστεί ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14/2 και θα διαρκέσει έως τις 26/4 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας). Είναι τα πιο σημαντικά από τα κτερίσματα που εντοπίστηκαν στον ασύλητο τάφο του 30-35 ετών Γρύπα Πολεμιστή, που χρονολογείται περί το 1450 π.Χ. και τα οποία έφεραν προ δεκαετίας στο φως οι αρχαιολόγοι.
Στα κορυφαία κομμάτια των «Πριγκίπων» τώρα, το χρυσό περιδέραιο που αναφέραμε στο lead είναι φτιαγμένο με τρεις χάντρες. Ενώ ανάμεσα στα άλλα ευρήματα εντοπίστηκαν καθρέφτες και χτένες από ελεφαντόδοντο – από τα δημοφιλέστερα υλικά της εποχής, που δίνουν πληροφορίες για τη μυκηναϊκή ταυτότητα της Μεσσηνίας, υποδηλώνοντας παράλληλα την υψηλή κοινωνική θέση του νεκρού.
Ο εν λόγω «θησαυρός», όπως αποκαλείται από τους αρχαιολόγους, αποτελείται επίσης από σφραγιδόλιθους από ημιπολύτιμους λίθους με περίτεχνη χάραξη, τεχνηέντως φτιαγμένα χρυσά αντικείμενα, καθώς και από όπλα από άλλες θέσεις της Μεσσηνίας (όπως οι Περιστεριά, Κουκουνάρα, Τραγάνα, Βλαχόπουλο, Δάρας, Άνθεια), καθώς και σπαράγματα τοιχογραφιών από το καλύτερα διατηρημένο ανάκτορο της Εποχής του Χαλκού στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκείνο του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό στην Πύλο.
Τip: Τον Ιούνιο η έκθεση θα ταξιδέψει στο φημισμένο Μουσείο Getty Villa στο Λος Άντζελες, ενώ το 2026 τα αντικείμενα θα εκτεθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Αυτά λίγο προτού καταλήξουν στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας στην Πύλο, όπου θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης έκθεσης.
Εφημερίδα Απογευματινή