Κράτησε το συνταρακτικό μυστικό του για 60 ολόκληρα χρόνια. Και τώρα, ο Πολ Λάντις, ένας από τους δύο μυστικούς πράκτορες των ΗΠΑ που είχαν αναλάβει τη φύλαξη της πρώτης κυρίας Τζάκι Κένεντι στις 22/11/1963 -την ημέρα που δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι-, σπάει τη σιωπή του, μεταφέροντας συνταρακτικά στοιχεία για τη δολοφονία του JFK.
Μέσα στον μήνα θα κυκλοφορήσει το βιβλίο «The Final Witness» («Ο τελευταίος μάρτυρας») και η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» το παρουσιάζει πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εστιάζοντας στην αποκάλυψη του 88χρονου Λάντις, που σύμφωνα με τους ιστορικούς θα αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο αυτοί αντιλαμβάνονται τη δολοφονία του Κένεντι. Ο λόγος; Ισχυρίζεται ότι βρέθηκε σφαίρα μέσα στη λιμουζίνα όπου επέβαινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εγείροντας εκ νέου ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη ή μη και δεύτερου ένοπλου στο Ντάλας εκείνη την ημέρα!
Το εξώφυλλο του βιβλίου για τη δολοφονία του JFK
Η δολοφονία
Την ώρα της δολοφονίας ο Λάντις βρισκόταν στο αυτοκίνητο παρακολούθησης της CIA στην αυτοκινητοπομπή του πλανητάρχη, από το αεροδρόμιο του Ντάλας προς την πόλη. Και ήταν 15 μέτρα μακριά, όταν ο Κένεντι τραυματίστηκε θανάσιμα – στενός μάρτυρας μιας ανείπωτης φρίκης.
Όταν η λιμουζίνα του JFK έφτασε στο νοσοκομείο «Parkland Memorial», ο Λάντις και ο άλλος πράκτορας, Κλιντ Χιλ, επιχείρησαν να πείσουν την Τζάκι να αφήσει τον πρόεδρο, τον οποίο μέχρι τότε κρατούσε στην αγκαλιά της. Πηγαίνοντας στο πίσω κάθισμα, το γεμάτο αίμα και θραύσματα από σφαίρες, οι δύο πράκτορες ενθάρρυναν την πρώτη κυρία να τον αφήσει.
Ενώ λοιπόν ο Χιλ και ένας άλλος πράκτορας, ο Ρόι Κέλερμαν, τοποθετούσαν το πτώμα του Κένεντι στο φορείο για να συνοδεύσουν την Τζάκι στο νοσοκομείο, ο Λάντις είδε και έκανε κάτι που κράτησε μυστικό για έξι δεκαετίες: εντόπισε, όπως θα πει -μέσω του βιβλίου-, σφαίρα που είχε σφηνωθεί στο πάνω μέρος της πλάτης του καθίσματος του προέδρου, την έβαλε στην τσέπη του και την πήρε στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια τοποθέτησε τη σφαίρα σε λευκή βαμβακερή κουβέρτα στο φορείο του JFK.
Το μυστικό αυτό μπορεί να ανατρέψει βασικά συμπεράσματα της Επιτροπής Γουόρεν, του οργάνου που δημιουργήθηκε ειδικά για να διερευνήσει τις συνθήκες της δολοφονίας. Ο Λάντις, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι μετά τη δολοφονία δεν μπορούσε να ξεπεράσει το μετατραυματικό στρες. Προσθέτοντας ότι για δεκαετίες ένιωθε ανίκανος να διαβάσει οτιδήποτε σχετικά με τη δολοφονία μέχρι περίπου μισό αιώνα αργότερα, όταν άρχισε να ανακαλεί και να επεξεργάζεται όσα είχε καταπιέσει μέσα του.