Στο φως νέοι θησαυροί από την πόλη των Φιλίππων

Με αφορμή τα έργα πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, βρέθηκαν κτίριο, εντοιχισμένο άγαλμα καθώς και λουτρά που χρονολογούνται από τον 9ο ως τον 11ο μ.Χ. αιώνα
11:15 - 22 Ιανουαρίου 2025

Νέα, εντυπωσιακά ευρήματα ήρθαν στο φως από τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται εκεί, αυτή τη φορά για εγκατάσταση δικτύου πυρασφάλειας, αποκάλυψαν κτίριο, εντοιχισμένο άγαλμα, καθώς και λουτρά. Όχι μόνο! Επιβεβαιώνοντας αρχαιολογικές μελέτες που γράφτηκαν προ δεκαετιών για τα λαμπρά οικοδομήματα που κοσμούσαν την περιοχή και τη δικαιολογημένα μεγάλη φήμη που απέκτησε ύστερα από την ίδρυσή της (το 356 π.Χ.) από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο, ανακαλύφθηκε δημόσιο κτίριο.

Μέσα σε αυτό εντοπίστηκε εντοιχισμένο άγαλμα νεαρού, τμήματα των οδών της πόλης, θέρμες (δημόσια λουτρά) ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου, εργαστήρια και βίλες (domus). Πρόκειται μόνο για μερικά απ’ όσα έχουν καταγράψει οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά με τα ευρήματα από τους επικεφαλής των εργασιών για την εγκατάσταση του δικτύου.

Το εντοιχισμένο άγαλμα

«Το έργο πυρασφάλειας μας προσέφερε καινούργια στοιχεία για την πολυσήμαντη ιστορία της πόλης και μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ. “ακυρώνοντας” τη μέχρι τώρα υπόθεση ότι οι Φίλιπποι εγκαταλείφθηκαν εκείνη την περίοδο. Κατά τις εργασίες εντοπίσαμε οικοδομήματα που χρονολογούνται από τον 9ο ως τον 11ο μ.Χ. αιώνα, που φανερώνουν ότι η πόλη κατοικούνταν και τότε», είπε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη.

Αεροφωτογραφία του νέου κτιρίου που ανακαλύφθηκε στον χώρο

Η πυροπροστασία της φημισμένης αρχαίας πόλης των Φιλίππων, που περιλαμβάνει εμβληματικά μνημεία, όπως το θέατρο, η Βασιλική Β΄ και η αρχαία αγορά, αποτέλεσε προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2.500.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2025. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ενταγμένος από το 2016 στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, συγκαταλέγεται στα μνημεία εκείνα που, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας.