«Λίφτινγκ» στο Μουσείο «Γεράσιμος Σκλάβος»

Αναβαθμίζεται το ιστορικό κτίριο της ΤτΕ στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, που στεγάζει δημιουργίες του διεθνούς φήμης γλύπτη
11:54 - 21 Ιανουαρίου 2025

Εξερεύνησε με το έργο του τις απεριόριστες δυνατότητες της ύλης, του φωτός και του χώρου, αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά του στη σύγχρονη Τέχνη. Και, πράγματι, ο διεθνούς φήμης γλύπτης Γεράσιμος Σκλάβος (1927-1967), στα λίγα χρόνια της ζωής του, απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση. Έτσι, η είδηση του «λίφτινγκ», της αναβάθμισης του Μουσείου «Γεράσιμος Σκλάβος» στη γενέτειρά του, Κεφαλονιά, παρουσιάζει διεθνές ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το μουσείο στο Αργοστόλι θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές. Η προμήθεια εξοπλισμού, προϋπολογισμού 369.756 ευρώ, περιλαμβάνει ειδικές κατασκευές και προθήκες, ειδικά συστήματα φωτισμού των έργων, που θα αναδείξουν τις δημιουργίες του σύμφωνα με τα σύγχρονα ισχύοντα μοντέλα, ενώ συγχρόνως διασφαλίζουν τη συντήρηση και τη μέγιστη προστασία των εκθεμάτων.

Ο Γεράσιμος Σκλάβος 1927-1967
Το έργο του «Το δελφικό φώς»

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Η δημιουργία του Μουσείου “Γεράσιμου Σκλάβου” αποτελεί ορόσημο για τον πολιτισμό της χώρας μας και σπουδαία τιμή στη μνήμη ενός από τους πιο πρωτοποριακούς γλύπτες της Ελλάδας. Στεγασμένο στο ιστορικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο αναβαθμίζεται, θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του από ειδικά σχεδιασμένες εκθέσεις και προηγμένες μουσειακές υποδομές. Να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια του Γεράσιμου Σκλάβου για τη γενναιόδωρη παραχώρηση του έργου και του αρχείου του».
Ο Σκλάβος αποτέλεσε χαρισματικό γλύπτη της μεταπολεμικής περιόδου, που καταξιώθηκε διεθνώς. Ξεκίνησε την πορεία του στην Αθήνα, ενώ εργάστηκε κυρίως στο Παρίσι, μέχρι το πρόωρο τέλος της ζωής του από ατύχημα μέσα στο ατελιέ του. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή των Ρότσιλντ, αλλά και σε δημόσιους χώρους ξένων κρατών. Στην Ελλάδα ξεχωρίζει το έργο του «Το δελφικό φως», στους Δελφούς.

Πηγή εφημερίδα Απογευματινή