Οι Έλληνες «Παριζιάνοι» ζωγράφοι

Πανόραμα τέχνης με έργα Γουναρόπουλου, Τέτση, Τσόκλη και άλλων κορυφαίων για τα 100 χρόνια της κοινότητάς μας στη γαλλική πρωτεύουσα
20:09 - 3 Οκτωβρίου 2023

Η Ελλάδα της εξωστρέφειας, της υψηλής καλλιτεχνικής έκφρασης και της διεθνούς απήχησης είναι το αντικείμενο της έκθεσης «Ώσμωση – Έλληνες καλλιτέχνες στο Παρίσι» με διάρκεια από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στο «Maison de la Grèce» στο Παρίσι. Τι θα δούμε; Έργα σπουδαίων Ελληνίδων και Ελλήνων καλλιτεχνών που έζησαν, σπούδασαν και εργάστηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και Γάλλων καλλιτεχνών ελληνικής καταγωγής. Την έκθεση διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρονών οργανωμένου Ελληνισμού στο Παρίσι (1923-2023). Η έκθεση εξετάζει την ώσμωση ανάμεσα στους Έλληνες καλλιτέχνες, την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη γαλλική και την ελληνική τέχνη και τη συνάντησή τους στον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό. Παρουσιάζονται συνολικά 88 έργα ζωγραφικής και χαρακτικά της συλλογής Δημήτρη Φατούρου και Άννας ντε Αλμπουκέρκ, φιλοτεχνημένα από 76 συνολικά Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα.

Ανάμεσά τους οι Δημήτριος Γαλάνης, Κώστας Τσόκλης, Γεώργιος Γουναρόπουλος, Πάρις Πρέκας, Ντίκος Βυζάντιος, Θάνος Τσίγκος, Τάσσος, Λυκούργος Κογεβίνας, Τεν Φλωριάς, Πολύκλειτος Ρέγκος, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Mayo, Μάριος Πράσινος, Κωνσταντίνος Ανδρέου, Άλκης Πιερράκος, Nonda, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Ζωρζ Μουστακί, Μάνια Μαύρου, Παύλος Σάμιος.

Η σχέση των Ελλήνων δημιουργών με την «Πόλη του Φωτός»

 Από τον 18ο αιώνα υπήρχαν αρκετοί Έλληνες εγκατεστημένοι στην περιοχή του Παρισιού, αλλά ο πρώτος σύλλογος Ελλήνων δημιουργείται το 1923, όταν ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων της Μικράς Ασίας, κυνηγημένος από τους Τούρκους, φτάνει στη Γαλλία. Ο σύλλογος διαλύεται κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και επανιδρύεται μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, ένα δεύτερο κύμα Ελλήνων έρχεται στη Γαλλία (1946-52), σε όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Επιπλέον, στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, οδηγείται στη Γαλλία μια πλειάδα από Έλληνες διανοούμενους, όπου βρίσκουν άσυλο και ελευθερίες που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Η Κοινότητα περιλαμβάνει σήμερα περίπου δύο χιλιάδες οικογένειες.

«Γυμνά αγκαλιασμένα», (1914), Γεώργιος Γουναρόπουλος

«Λουλούδια», (1956), Θάνος Τσίγγος

Tip: Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η τρίτη έκθεση με έργα της συλλογής Φατούρου-Αλμπουκέρκ μετά τον «Επαναπατρισμό», που παρουσιάστηκε από τους Δήμους Λευκάδας και Ιωαννίνων το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.

Extra tip: Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (γαλλικά και ελληνικά), τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα ενισχύσουν τις δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού.