Οι Κινέζοι έχουν ενθουσιαστεί με την Ελλάδα! Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από 175 αρχαία έργα από το Μουσείο Ηρακλείου ταξιδεύουν στο Πεκίνο -από τις 15 Απριλίου έως τις 17 Ιουλίου- για την έκθεση «Δαίδαλος» στo Palace of Gate of Divine Prowess, εκεί όπου είχε παρουσιαστεί και «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» με τεράστια επιτυχία.
Πρόκειται για κομψοτεχνήματα από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ηρακλείου και από τις αποθήκες του – ανάμεσά τους αγγεία, έργα γλυπτικής και μεταλλοτεχνίας, κοσμήματα, νομίσματα, σφραγιδόλιθοι και τμήματα τοιχογραφιών. Επίσης, ξεχωρίζει η σύγχρονη ανακατασκευή ενός μινωικού κεραμικού τροχού, καθώς και ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο αρχαϊκού γλυπτού.
Τι παρουσιάζει η έκθεση
Το εκθεσιακό αφήγημα παρουσιάζει καινοτόμες πρακτικές και σημαντικά επιτεύγματα στην κατασκευή των αγγείων, του εργαλειακού εξοπλισμού, στη ναυπηγική, στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στην ανάπτυξη της λιθοτεχνίας, της σφραγιδογλυφίας και της χρυσοχοΐας.
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η μεγάλη έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» συνεχίζει να προκαλεί θαυμασμό στο Εθνικό Μουσείο του Πεκίνου, μέχρι της 18 Μαΐου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πρόσφατα -με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση- εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα και τον ελληνικό πολιτισμό και ανέφερε πως «οι αρχαίοι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας άκμασαν σε αντίθετες πλευρές της ευρασιατικής ηπείρου πριν από περισσότερες από δύο χιλιετίες, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού».
Γίνεται πλέον εμφανές ότι οι εκθέσεις που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο με αρχαιοελληνικά και βυζαντινά αριστουργήματα υπενθυμίζουν -με τον πλέον πειστικό τρόπο- την πραγματική θέση της Ελλάδας στην πορεία του δυτικού πολιτισμού. Ως ανταπόδοση από την Κίνα, προγραμματίζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έκθεση με τίτλο «Chiming Treasures: Ceremonies and court life in the Qing Dynasty» με έργα από τις συλλογές του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ