Οι θησαυροί της Θράκης ταξιδεύουν στο Λος Άντζελες

Περισσότερα από 200 χρυσά, ασημένια, χάλκινα και μεταλλικά αντικείμενα μεταξύ του 1700 π.Χ. και του 300 μ.Χ. από την περιοχή στη μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Γκετί
10:30 - 2 Ιανουάριος 2025

Οι εκθέσεις που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο με αρχαία ελληνικά και βυζαντινά αριστουργήματα έρχονται να υπενθυμίσουν -εμφατικά- τη θέση της Ελλάδας στην πορεία της δυτικής τέχνης.

Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για μια ιδιότυπη πολιτιστική διπλωματία που επαναδιατυπώνει -με έναν απολύτως πειστικό τρόπο- το αφήγημα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση «Αρχαία Θράκη και Κλασικός Κόσμος: Θησαυροί από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα» στο Μουσείο Ζαν Πολ Γκετί του Λος Άντζελες, η οποία θα είναι ανοιχτή έως τις 3 Μαρτίου. Η πολυτέλεια είναι πραγματικά εκθαμβωτική: Περισσότερα από 200 χρυσά, ασημένια, χάλκινα και μεταλλικά αντικείμενα επιδέξια επεξεργασμένα, καθώς και αγγεία, επιγραφές, λίθινα ανάγλυφα και άλλα έργα τέχνης περιλαμβάνονται στην έκθεση. Όπως επίσης τα εντυπωσιακά χρυσά αγγεία πόσης σε σχήμα κεφαλής της Αθηνάς, τα χρυσά στεφάνια, ο δίσκος προσφορών με παράσταση αρμάτων από την Αθήνα της Κλασικής Εποχής αλλά και ένα κράνος που φέρει επικολλημένη την προτομή της Αθηνάς. Ακόμη, από τα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα εντυπωσιακά ρεαλιστικό, χάλκινο πορτρέτο του βασιλιά Σεύθη Γ΄ (342-300 π.Χ.), όταν το Θρακικό Βασίλειο ήταν υποτελές στον Μέγα Αλέξανδρο, και ένα εκπληκτικό ασημένιο κράνος με επιχρύσωση.

«Το κλειδί για την παρουσίαση ήταν να σκεφτούμε τη Θράκη ως μια περιοχή που κατοικούνταν από μια σειρά ομάδων ή φυλών οι οποίες ονομάστηκαν γενικά “Θράκες” από τους Έλληνες», όπως λένε οι επιμελητές της έκθεσης, Τζενς Ντάνετ και Σάρα Κολ.

Από τον 8ο π.Χ. αιώνα, που οι Έλληνες δημιούργησαν τις πρώτες αποικίες στη Θράκη για τη διαχείριση των μετάλλων της περιοχής, η επαφή τους άλλωστε ήταν συνεχής. Είναι φυσικό λοιπόν πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τη Θράκη να προέρχονται από ελληνικές πηγές. Πάντως, η πρώτη φορά που καταγράφεται στην Ιστορία η ύπαρξη των Θρακών είναι στην «Ιλιάδα» (στη ραψωδία Κ), όπου ο Όμηρος εμφανίζει τον βασιλιά Ρήσο να φθάνει στην Τροία για να πολεμήσει στο πλευρό των πολιορκημένων: Η πανοπλία του ήταν επιβλητική, τα άλογά του εκτυφλωτικά λευκά και το άρμα του άστραφτε από το ασήμι και το χρυσάφι, σύμφωνα με την ομηρική περιγραφή. Αν και η εμφάνιση του Ρήσου είναι σύντομη, καθώς ηττάται αμέσως από τον Οδυσσέα, μέσα από τις λίγες γραμμές του έπους φανερώνονται τα χαρακτηριστικά που καθόριζαν τους Θράκες για αιώνες.

Αναμφίβολα ο πλούτος της Θράκης σε πολύτιμα μέταλλα και η ικανότητα που είχαν αναπτύξει στην εκτροφή αλόγων, η γενναιότητα των πολεμιστών και η «ευαίσθητη» γεωγραφική περιοχή στην οποία κατοικούσαν -μεταξύ Δύσης και Ανατολής- με τις επιβουλές να έρχονται πανταχόθεν, έκαναν τον πολιτισμό της Θράκης να ξεχωρίζει. Και αυτό αναδεικνύεται ποικιλοτρόπως μέσα από αυτή την έκθεση-διαφήμιση για την Ελλάδα και την Ιστορία της, σε μια συγκυρία όπου η φήμη της χώρας μας εδραιώνεται, αποκτώντας μια εντυπωσιακή υπεραξία, που την καθιστά έναν από τους πλέον περιζήτητους προορισμούς.

Συνολικά, αυτή η εντυπωσιακή έκθεση αποτελείται από αντικείμενα που αποκαλύπτουν τις σχέσεις της αρχαίας Θράκης με τους γείτονές της μέσα από πολιτιστικές αλλά και πολιτικές αλληλεπιδράσεις σε βάθος δύο χιλιετιών, περίπου από το 1700 π.Χ. έως το 300 μ.Χ. Υλικό πλούσιο, που προέρχεται από 14 μουσεία και ιδρύματα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας, περιλαμβάνοντας σπουδαία ευρήματα του 20ού αιώνα που ρίχνουν περαιτέρω φως στον πολιτισμό της αρχαίας Θράκης.