Στις 2 ∆εκεµβρίου είχε την τιµητική της. Βραβεύτηκε από το Βρετανικό Συµβούλιο Μόδας, στα BFC (British Fashion Council) Awards µε φόντο το λουσάτο και ακριβοθώρητο- Royal Albert Hall για την προσφορά της στη µόδα ειδικά και τον πολιτισµό γενικά. Ναι, η είδηση πέρασε στα ψιλά (λες και συµβαίνει κάθε µέρα κάτι ανάλογο µε πρωταγωνιστή made in Greece!) για τη Σοφία Νεοφύτου Αποστόλου. Μια γυναίκα ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα, ευρέως γνωστή όµως στους κόλπους της µόδας. Η «Aννα Γουίντουρ της Γηραιάς Ηπείρου», όπως την αποκαλεί το «Tatler», η «wonder woman», ελληνιστί η «γυναίκα-θαύµα», όπως χαρακτηρίζεται από σύσσωµο τον Τύπο του Ηνωµένου Βασιλείου, απέσπασε τη συγκεκριµένη τιµητική διάκριση για τη συνεισφορά της στον χώρο, δηλώνοντας «ευγνώµων».
Το όνοµά της δεν είναι υπερφωτισµένο, όπως της Γουίντουρ. ∆εν έχει παίξει στο «Ο διάβολος φορούσε Prada» ή σε κάποιο αντίστοιχο φιλµ. Πόσω µάλλον σε µπλοκµπάστερ, όπως η αγαπηµένη ταινία, όπου η Μέριλ Στριπ ενσαρκώνει τη θρυλική αρχισυντάκτρια της αµερικανικής «Vogue». Αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κατ’ αρχάς όχι το ότι η βρετανική «Vogue» «άνοιξε τον δρόµο» για να τη χαρακτηρίσουν στη συνέχεια και τα υπόλοιπα ΜΜΕ της Μ. Βρετανίας «wonderwoman της µόδας».
Από την άλλη, στο «Business of Fashion» τη θεωρούν άνθρωπο-«κλειδί» για τις επιχειρήσεις, καθώς µε τη συµβολή της έχει απογειώσει την πορεία διαφόρων σχεδιαστών.
Και εταιρειών, όπως της πιο σέξι φίρµας στον κόσµο, της Victoria’s Secret φυσικά, όπου ανέλαβε χρέη καλλιτεχνικής διευθύντριας για µία ολόκληρη δεκαετία.
Καµία διαφήµιση
Καμία διαφήμιση
Σε αντίθεση µε την πλειονότητα των προσωπικοτήτων που δουλεύουν στη βιοµηχανία µόδας, καθώς και στον τοµέα των ειδών πολυτελείας και κοσµετολογίας (των καλλυντικών δηλαδή), δεν την απασχολούν τα social media.
∆εν κάνει διαφηµίσεις αποσκοπώντας στο να αποκτήσει χορηγούς, «µπουστάροντας» σκόνες, απορρυπαντικά, κάθε κοπής ψιλολοΐδια χωρίς λόγο ύπαρξης, που συχνά συναντάµε σε λογαριασµούς celebs και εξαντλούν τα µάτια µας – γιατί τις περισσότερες φορές δεν µιλάµε για καλαίσθητα καλούδια. Εκείνη γυρίζει την πλάτη στο Instagram, όπου σηµειώνεται σφαγή ανάµεσα σε εγχώριες -και µη- influencers και δυνητικές influencers, µε όσες έχουν «σπάσει» το φράγµα των 1.000.000 ακολούθων να έχουν -δικαιωµατικά- κερδί σει τον τίτλο της influencer. Τα εγγλέζικα µίντια την αποκαλούν «iconic περσόνα», η ίδια όµως µοιάζει down to earth, προσγειωµένη.
Γνωρίζει ότι έτσι απλά ο καθένας κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα µπορεί και ότι τα υπόλοιπα (υποκοριστικά και µη) είναι φιοριτούρες. Λαµπερά περιτυλίγµατα, ενίοτε δε χωρίς καν περιεχόµενο.
Hγετική φυσιογνωµία
Ηγετική φυσιογνωµία, παθιασµένη, δηµιουργική, έχει εργαστεί ως επικεφαλής µόδας στο «Style» των «The Sunday Times» που διαβάζουµε στα «Παραπολιτικά» (φυσικά), στο «Τhe Independent Magazine» και σε αρκετές βερσιόν της «Vogue»: την ιταλική (που ανέκαθεν θεωρούνταν η κορυφαία – η αµερικανική, ανεξαρτήτως Γουίντουρ ή µη, στη συνείδηση των απανταχού fashionistas πάντα ερχόταν δεύτερη), την κινεζική, τη γιαπωνέζικη, τη ρωσική, το βρετανικό «Harper’s Bazaar». Εχει επίσης συνεργαστεί µε το θρυλικό έντυπο «Dazed & Confused», το «DutcH», το επίσης iconic iD και το «Purple». Στο παλµαρέ της, µε την ιδιότητα της διευθύντριας ∆ηµιουργικού, φιγουράρουν ονόµατα κολοσσών της µόδας: Elie Saab, Roland Mouret, Antonio Berardi, Richard Nicoll, Sinha Stanic, Topshop. Η Pillar President of Reputation του British Fashion Council έχει και ακό µα µία ειδικότητα: αυτήν της εκδότρι ας του κορυφαίου «10 Magazine» -τριµηνιαίου περιοδικού µόδας, το οποίο ίδρυσε πριν από 24 χρόνια- και του «10 Men».
Βόρειο Λονδίνο
Μεγάλωσε στο Βόρειο Λονδίνο µέσα στις… ραφές, καθώς η µητέρα της ήταν µοδίστρα. Από την Κύπρο, απ’ όπου κατάγεται, βρέθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα µε πλοίο όταν ήταν µόλις 16. Ο πατέρας της, τον οποίο η µητέρα της παντρεύτηκε από προξενιό, είχε ειδικότητα στις διοργανώσεις παράνοµου τζόγου. Οταν λοιπόν ανακοίνωσε στη µητέρα της ότι µετά το σχολείο ήθελε να σπουδάσει στο Πανεπιστήµιο, εκείνη διατηρώντας πεπαλαιωµένες πεποιθήσεις αναρωτήθηκε (φωναχτά): «Ποιος άντρας θα σε θέλει για γάµο στα 23;» (σ.σ. όταν θα έπαιρνε πτυχίο δηλαδή). Εκείνη επέµεινε και κάπως έτσι, κατακτώντας πρώτα τα Πανεπιστήµια, κατέκτησε και τη µόδα.
Από τα φετινά βραβεία του Βρετανικού Συµβουλίου Μόδας αξίζει να προσθέ σουµε ότι η Αλεξ Κονσάνι, που θυµί ζει «ξωτικό» -όπως οι «δικές µας» τοπ Ρος Γεωργίου και Μαρουσώ Τζανετή-, απέσπασε το βραβείο του Μοντέλου της Χρονιάς. Επίσης ότι ειδικό βραβείο Αναγνώρισης της εργασίας του (Special Recognition Award) για την καµπάνια «Πάντα θα έχουµε το Λονδίνο» κέρδισε ο Gucci, ο δηµιουργικός διευθυντής του Οίκου Σαµπάτο Ντε Σάρνο και η φωτογράφος που ανέλαβε τα ηνία της εκστρατείας, η ακτιβίστρια Ναν Γκόλντιν. Οσο για τη Victoria’s Secret, το 2010, µε το που ανέλαβε, έκλεισε την Κέιτι Πέρι και τον Akon, την επόµενη χρονιά τον Κάνιε Γουέστ και ακολούθησε η Νο 1 σταρ του πλανήτη -πια- Τέιλορ Σουίφτ. Αποδεικνύοντας έτσι, ξανά, ότι δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ούτε «wonder woman» ούτε «Αννα Γουίντουρ της Ευρώπης». Και ναι, είναι παντρεµένη µε τον Παύλο Αποστόλου, ο πατέρας του οποίου δούλευε στους Anderson & Sheppard ράβοντας κοστούµια