Πέντε συν μία -ενδιαφέρουσες- πρεμιέρες μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε. Σε πανελλήνια πρώτη ανεβαίνει -από σήμερα, στο ΠΛΥΦΑ- το έργο του Ivan Vyrypaev «Το συνέδριο για το Ιράν» (20.15), σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, από την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων. Γραμμένο το 2018 και τοποθετημένο στη Δανία, μας μεταφέρει σε ένα συνεδριακό αμφιθέατρο στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, όπου εννέα μέλη ιντελιγκέντσιας συναντώνται για να συζητήσουν το περίπλοκο ιρανικό ζήτημα και τη διένεξη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Γρήγορα όμως το «Συνέδριο για το Ιράν» μετατρέπεται σε «Συνέδριο για το Εμείς», σε σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη και το νόημα της ζωής.
Ο δε «Χάρτινος Τίγρης» διά χειρός Παρασκευής Ανεβλαβή, βασισμένος στην πραγματική ιστορία του Καρλ Πάνζραμ που συντάραξε την Αμερική τη δεκαετία του 1920, φωτίζει τους κοινωνικούς λόγους που συντηρούν την επικράτηση της βίας και τα σκοτεινά ένστικτα που υπάρχουν εντός της ανθρώπινης υπόστασης. Το έργο -που παίζεται επίσης, αρχής γενομένης απόψε, στο ΠΛΥΦΑ (21.15), σε σκηνοθεσία Απόστολου Τζίμα- σκιαγραφεί την ψυχοσύνθεση του θύτη, που διακατέχεται από σκληρότητα και ωμή βία γεννημένη από τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας, και τον μετατρέπει σε δολοφόνο: Ο κατά συρροήν εκτελεστής Καρλ συλλαμβάνεται και ομολογεί χωρίς ίχνος μετάνοιας στον ανακριτή τις αποτρόπαιες πράξεις του. Στη φυλακή, γνωρίζεται με τον συγκρατούμενό του, Πίτερ, και μοιράζονται βιώματα και ιστορίες. Όμως, μια αποκάλυψη έρχεται στο φως για να ανατρέψει τα πάντα.
«Φάντασμα»
Μια ξεχωριστή δε καλλιτεχνική παρέμβαση στους χώρους του ιστορικού Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αρχίζει στις 29/12: Πρόκειται για το «Φάντασμα στη Μηχανή» που συνδυάζει την περφόρμανς με τη βιντεο-τέχνη, τον κινηματογράφο και τα εικαστικά σε επιμέλεια και δημιουργία του Γιώργου Δρίβα. Το εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχει το κοινό, διατρέχει το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και παρακολουθεί τα στάδια σκέψης και εξέλιξης ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αυτό άλλοτε «περιδιαβαίνει» τους χώρους του θεάτρου μαζί με τους θεατές για να τους δείξει τα επιτεύγματά του.
Όσο για το «Οι καλικάντζαροι», είναι ένα άγνωστο «πρωτοχρονιάτικο» έργο που είχε γράψει ο σπουδαίος ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος, το οποίο παρουσιάζεται σε ερμηνεία Ρένου Χαραλαμπίδη, στις 30/12, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Στο πιάνο θα τον συνοδεύει ο Θάνος Μαριέτης, ενώ θα χορεύει επί σκηνής η Μαρία Μανουκιάν, σε μία θεατρική περφόρμανς απολύτως εναρμονισμένη με το πνεύμα των ημερών.
Και, ακόμη, η μαγική ιστορία του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί ζωντανεύει… εις διπλούν! Στις 28 Δεκεμβρίου, στο Σπίτι των Παραμυθιών, μέσα από την αφήγηση του Γιώργου Ευγενικού, σε μια παράσταση που συνδυάζει δραματοποίηση, μουσική και σκηνικά αντικείμενα του Αλέκου Φασιανού. Και στις 29/12/2024, ο «Μικρός Πρίγκιπας» παρουσιάζεται από την Ομάδα Redicolo σε ένα κουκλοθέατρο, για παιδιά ηλικία από 4 ετών στο Studio new star art cinema – ένα κλασικό έργο, σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που δεν έπαψε ποτέ να αποκαλύπτει βαθιές αλήθειες για τη φιλία και την αγάπη.