Ολόκληρο θησαυρό προερχόμενο από την πτολεμαϊκή περίοδο έφερε στο φως μία κοινή αιγυπτιακή-ισπανική αποστολή. Οι συντονισμένες εργασίες αποκάλυψαν μαγικά διακοσμημένους τάφους, με πολύχρωμες επιγραφές και τελετουργικές σκηνές, καθώς και μούμιες και πολύτιμα ταφικά αντικείμενα. Ανάμεσα στα κτερίσματα ξεχωρίζουν 13 χρυσές γλώσσες και χρυσά νύχια που σχετίζονται με μούμιες αυτής της περιόδου – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην αρχαιολογική περιοχή Al-Bahnasa, της Αιγύπτου, όπου έγιναν οι ανακαλύψεις. Σύμφωνα με τον δόκτορα Μοχάμεντ Ισμαήλ Χαλίντ, γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, «αυτά τα εξαιρετικά πολύτιμα ευρήματα αποτελούν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων της πτολεμαϊκής Αιγύπτου».
Τι λέει η επικεφαλής της αποστολής για τα ευρήματα
Όπως αποκαλύπτει η δρ Έστερ Πονς Μιλάδο, επικεφαλής της αποστολής από την ισπανική πλευρά, ένας από τους τάφους που βρέθηκαν από τις ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή περιλαμβάνει ορθογώνιο κοίλωμα που οδηγεί σε κύριο δωμάτιο με τρεις ταφικούς θαλάμους: αυτοί περιείχαν δεκάδες μούμιες, γεγονός που υποδηλώνει ότι επρόκειτο για συλλογικό χώρο ταφής. Ακόμη, ένας από τους θαλάμους που ανακαλύφθηκαν είναι διακοσμημένος με τελετουργικές σκηνές και κείμενα. Σε κάποιον από τους τοίχους του, ο ιδιοκτήτης του απεικονίζεται με την οικογένειά του να προσφέρει προσφορές σε θεότητες όπως ο Ανούβης, ο Όσιρις, ο Ατούμ και ο Ώρος. Όσο για την περίτεχνα διακοσμημένη οροφή, απεικονίζει τη θεά Νουτ, η οποία περιβάλλεται από αστέρια και ιερά σκάφη που μεταφέρουν θεότητες όπως ο Χεφρί, ο Ρα και ο Ατούμ σε ένα φωτεινό μπλε φόντο.
Φυλαχτά και σκαραβαίοι μεταξύ των ευρημάτων
Οι σημαντικές ανακαλύψεις όμως δεν σταματούν εδώ: Η ομάδα, με επικεφαλής (από αιγυπτιακής πλευράς) τον δρα Χασάν Ιμπραήμ Αμέρ, καθηγητή στη Σχολή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, βρήκε επίσης 29 φυλαχτά και σκαραβαίους που εικόνιζαν θεούς όπως ο Ώρος, ο Θωθ και η Ίσιδα. Ορισμένα μάλιστα συνδύαζαν το συμβολισμό πολλαπλών θεοτήτων – ένα ασυνήθιστο εύρημα στην περιοχή. Κατά τα άλλα, η λεπτότητα της ταφικής εργασίας είναι περισσότερο από εμφανής στην παρουσία ενός ιδιαίτερα λεπτού στρώματος χρυσού στο πρόσωπο μιας μούμιας, που απεικονίζεται σαν να ταριχεύεται από τον θεό Ανούβη. Ακριβώς το ίδιο χρυσό φινίρισμα συναντάται στις μορφές των θεών Ίσιδας και Νέφθης.
Tip: H αποστολή υπογράμμισε ότι προηγούμενες ανασκαφές είχαν εντοπίσει τάφους από τη σαϊτική, την ελληνορωμαϊκή και τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και βυζαντινή βασιλική αλλά και ναό αφιερωμένο στον Όσιρι. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που η δρ. Mάιτε Μάσκορτ, συνδιευθύντρια της αποστολής, επέμεινε στην αναγκαιότητα της συνέχισης των εργασιών στην περιοχή, την οποία θεωρεί «ακόμα πολλά υποσχόμενη. Είμαι πεπεισμένη ότι επιφυλάσσει και άλλους πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς», καταλήγει.