Είναι μία σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: η μοναδική προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, ήρθε στο φως! Στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, 15 χιλιόμετρα από το Αίγιο, διατηρούνται δύο στρώματα τοιχογραφιών των ύστερων βυζαντινών χρόνων, που αντανακλούν τις αισθητικές τάσεις της Κωνσταντινούπολης. Κατά τις εργασίες συντήρησής τους, η αρχαιολόγος δόκτωρ Αναστασία Κουμούση, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, εντόπισε τη συγκεκριμένη προσωπογραφία στο δεύτερο στρώμα τοιχογράφησης, το οποίο χρονολογείται στα μέσα του 15ου αιώνα.
«Το πορτρέτο συνδέεται με τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου και αφορά τη μοναδική εν ζωή προσωπογραφία του. Ο ζωγράφος πρέπει να απέδωσε τα προσωπογραφικά χαρακτηριστικά του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, από ιδία αντίληψη, δηλαδή το πρότυπό του να μην ήταν ένα επίσημο αυτοκρατορικό πορτρέτο, όπως συνηθιζόταν, αλλά ο ίδιος ο αυτοκράτορας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Στην τοιχογραφία απεικονίζεται η μορφή ενός ώριμου άνδρα που φέρει αυτοκρατορικά διάσημα και κρατά σταυροφόρο σκήπτρο. Ο χρυσοκέντητος πορφυρός μανδύας του διακοσμείται με μετάλλια, στα οποία εγγράφονται δικέφαλοι αετοί με στέμμα, διακριτικό των Παλαιολόγων. Η παρουσία των δικέφαλων αετών στο ένδυμα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα insignia, αποτελούσε ένα εικονογραφημένο μήνυμα ταυτοποίησης του άνδρα με αυτοκράτορα.
Είναι η τελευταία χρονολογικά σωζόμενη προσωπογραφία αυτοκράτορα στη βυζαντινή μνημειακή ζωγραφική και το μοναδικό πορτρέτο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, σύγχρονο με τη σύντομη βασιλεία του από τις 6 Ιανουαρίου 1449 μέχρι τις 29 Μαΐου 1453 – ημερομηνία της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως.
Αυτός είναι ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος!
Στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας βρέθηκε η μοναδική προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου